Vijesti

Plesno u rezidenciji Kamov

Hrvatski kulturni dom na Sušaku u suradnji s rezidencijom Kamov u Rijeku na rezidencijalni boravak redovno dovodi razne umjetnike, najčešće plesnog usmjerenja.

Nakon finske koreografkinje i plesačice Jenne Jalonen koja je u Rijeci krajem svibnja vodila plesnu radionicu za mlade, trenutno su u rezidenciji Kamov smještena tri koreografa i plesača – Milan Tomášik (SK / SI), Charlie Brittain (UK) i Endi Schrotter (HR).

Rezidencija Kamov

Njihov projekt Indefinitive Frequency  proglašen je najboljim na ovogodišnjem javnom pozivu za koprodukciju plesne mreže Pan Adria, čiji je član i HKD na Sušaku, a rezidencija u Rijeci dio je dobivene potpore. Tomášik, Brittain i Schrotter sljedeća dva tjedna u dvorani za vježbanje i na pozornici HKD-a na Sušaku rade na svojoj predstavi koja će na jesen imati premijeru u Zagrebačkom plesnom centru. Predstava je odabrana na temelju snažnog umjetničkog iskaza odabranog projekta i jake ekipe u kojoj se iskusni plesni umjetnici susreću s jedinstvenim ansamblom SToP – Slovenskim udaraljkaškim projektom.

Cilj projekta Indefinitive Frequency je stvoriti novo cjelovečernje suvremeno plesno djelo temeljeno na pokretima, koje kreiraju i izvode Tomášik, Brittain i Schrotter u suradnji s Francijem Krevhom (Slovenija) i još trojicom glazbenika iz SToP-a. Dinamična, imerzivna i atmosferična izvedba suprotstavlja kompozicijski intelekt s instinktom, s ciljem da publiku odvede na inspirativno putovanje kroz mikro i makro svijet.

Milan Tomášik
Milan je umjetnik posvećen poučavanju, stvaranju i izvođenju. Rođen je u Slovačkoj 1981. godine, s trenutnim prebivalištem u Ljubljani, Slovenija. Ples je studirao na Konzervatoriju J. L. Bellu u Banskoj Bistrici i na Akademiji scenskih umjetnosti u Bratislavi. Godine 2004. diplomirao je na P.A.R.T.S., međunarodnoj plesnoj školi u Bruxellesu pod vodstvom Ane Tereze de Keersmaeker. Dobitnik je nagrade grada Prievidza (Slovačka) 2004. godine za predstavljanje suvremenog plesa u zemlji i inozemstvu. Njegove pedagoške aktivnosti uključuju predavanja Happy Feet za profesionalne kompanije, festivale i plesne akademije, kao i radionice Playful Presence u većini zemalja Europe, Argentine, Kine, Demokratske Republike Kongo, Rusije, Portorika i Meksika. Suosnivač je plesnog kolektiva Les SlovaKs, kompanije sa sjedištem u Bruxellesu. S njima je kreirao tri plesne predstave (Opening Night, Journey Home i Fragments), a između 2007. i 2018. nastupao je i putovao širom svijeta, uključujući većinu europskih prijestolnica, Afriku, Kinu, Srednju, Sjevernu i Južnu Ameriku.

Charlie Brittain
Charlie je završio program stručnog usavršavanja Artist in Process na Salzburškoj eksperimentalnoj plesnoj akademiji (AT), smjer koreografija. Diplomirao je s pohvalama na profesionalnom plesnom tečaju u školi za scenske umjetnosti Tring Park (UK), započevši formalno usavršavanje u Centru za napredno usavršavanje u Londonskoj školi suvremenog plesna. Osnivač je engleske nacionalne baletne kompanije za mlade. Charlie radi kao redatelj proba i koreografski asistent u raznim međunarodnim umjetničkim okruženjima za koreografe poput Ette Murfitt, Kerrya Biggina, Milana Tomášika & Co, Barnabya Bootha, Jo Meredtih, Louise Bennett, Helen Parlor, Richarda Chappella i Holly Noble. U SEAD-u je bio pomoćnik redatelja Helder Seabra, Jorgea Crecisa, Milana Tomášika, Paula Blackmana i Christine Gouzelis. Bio je privremeni direktor probe SEAD-ovog projekta Bodhi i proveo je tri sezone kao direktor probe u Nacionalnom baletu mladih Velike Britanije. Suradnik je kreativnog direktora u Nacionalnom baletu za mlade Velike Britanije, izvanredni umjetnik u engleskom nacionalnom baletu i direktor probe u Richardu Chappell Danceu. Uz svoju predanost plesu, Charlie je i kvalificirani klinički sportski terapeut i specijalist za koštano-mišićni sustav.

Endi Schrotter
Endi je rođen u Pakracu, a u Zagrebu žive već više od deset godina i jedan je od suvremenih plesača nove milenijske generacije. Plesno obrazovanje započeo je 2011. godine u srednjoj školi za suvremeni ples Ana Maletić. Iste godine Endi sudjeluje u popularnoj TV emisiji Supertalent, gdje je u velikom finalu završio četvrti i ukupno najbolji plesač u povijesti ovog TV talent-natjecanja. Kroz srednjoškolsko obrazovanje proširuje svoje izvođačko iskustvo na brojnim natjecanjima i festivalima na kojima je višestruko nagrađivan. Endi je dobitnik prve nagrade 54. hrvatskog natjecanja studenata glazbe i plesa, a za to je priznanje nagrađen Oscarom znanja od strane Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO). Godine 2016., nakon završene srednje škole, nastavlja školovanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, gdje stječe prvostupničku diplomu za suvremeni ples. Tijekom svog fakultetskog obrazovanja usavršavao je svoj nastup u suvremenom plesu u klasama Freya Fausta, Milana Tomašika, Guya Nadera, Mateja Kejžara, Forinera Oritza, Magdalene Reiter, Petre Hrašćanec, Lurelin Richards i mnogih drugih.

HKD klub
Skip to content