Vijesti

Poziv za sudjelovanje na radionicama VJ-inga i street arta u sklopu Tjedna Žiroskopa i Kortila uživo

Pozivamo vas na sudjelovanje u radionicama koje smo u srpnju pripremili za zainteresirane mlade i ne-tako-mlade polaznike. Na radionicama je moguće sudjelovati uz prethodnu prijavu. U tjednu prikupljanja prijava bit će otvoren i poziv građanima za predlaganje motiva za oslikavanje u okviru street art radionice.
Poziv za sudjelovanje i slanje prijava otvoren je od 6. do 11. srpnja 2020. godine.
Poziv za predlaganje motiva za izradu na street art radionici otvoren je od 7. do 14. srpnja 2020. godine.

Prijava sudjelovanja na radionici/ama e-mailom na adresu GalerijaKortil@hkd-rijeka.hr do 11. srpnja 2020.
Prijava prijedloga motiva za izvedbu street-arta u javnom prostoru kvarta oko OŠ Centar, na e-mail GalerijaKortil@hkd-rijeka.hr do 14. srpnja 2020.

Raspored radionica

I. VJ-ing radionica
Voditelj: Damjan Sporčić
Broj polaznika: 10-15

Vrijeme i mjesto održavanja:
13.7. atrij HKD-a (Strossmayerova 1) / 17-18:30 sati
15.7. atrij HKD-a / 17-18:30 sati
17.7. atrij HKD-a / 17-18:30 sati

Završna produkcija/projekcija na pročelja zgrade – u listopadu 2020.

II. Street art radionica
Voditelji: Tanja Blašković i Dorijan Šikić
Predavač: Dominik Grdić
Broj polaznika: 10-15

Vrijeme i mjesto održavanja:
14.7. uvodno predavanje, grupni rad na motivu, skica / galerija Kortil (Strossmayerova 1) / 18-20:30 sati
16.7. predavanje, izvedba / galerija Kortil / 17-20:30 sati
17.7. rad na muralu / galerija Kortil / 12-17 sati
18.7. rad na muralu i završni premazi / galerija Kortil / 9-17 sati


O radionicama:

I. VJ-ing (Video Jockey) ili mapiranje je pojam koji se veže prvenstveno za aplikaciju videa na arhitektonske površine. Koristeći napredne računalne programe koji mogu istaknuti obilježja zgrada, javnih spomenika i javnih prostora (trgova, pješačkih zona), kao i zgrada industrijske baštine, video mapping daje novo značenje urbanom krajoliku i oživljava scenografiju grada.

Za vrijeme uvodne radionice polaznici će se upoznati s osnovama profesionalnog videomapping softvera i hardvera. Imat će priliku upoznati se s osnovnom terminologijom, tehničkim karakteristikama projektorskih lampi, kabela i video signala, ali će se suočiti i s estetskim pitanjima oko vizualno-kreativnih rješenja za svaki rad. Osim rada na računalu, polaznici će se okušati i u izradi alternativnih oblikovanja objekata na kojima se animacija prikazuje, izradi urbane scenografije ili jednostavno u rasporedu animacija na pročelja stambenih okolnih zgrada.

VODITELJ: Damjan Šporčić (Gospodin Brodski / Oblik3) – Multidisciplinarni umjetnik – freelancer. Stekao zvanje profesora likovne kulture pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Redoviti član ULUPUH-a od 2014. Trenutačno fokusiran na vizualizacije te interaktivne video instalacije u funkciji scenografije za glazbena i razna kulturno umjetnička događanja. Eksperimentira s audio-vizualnim tehnologijama i elektrotehnikom. Od 2014. vodi niz radionica na temu VJ-inga,video mapiranja za djecu i odrasle. https://www.facebook.com/OBLIK3


II. Radionica street arta – Vandalizam ili umjetnost? Polaznici će se kroz četiri susreta upoznati s odabranom lokacijom i njenim karakteristikama. Razgovarat će o motivima koji mogu biti vezani za ovaj dio grada, odnosno Sušak, njegovu prošlost i/ili sadašnjost ili na osobe koje su ga obilježile. S dobivenim inputima i osobnim kreativnim zapažanjima slagat će svoje ulično-umjetničke koncepte i ideje od kojih će jedan odabrani koncept biti izveden pod mentorstvom riječkih umjetnika. Radionica je namijenjena učenicima, studentima i općenito mladima koje zanima street art scena. Mladi će na radionicama uz vodstvo umjetnice Tanje Blašković te umjetnika Dorijana Šikića i Dominika Grdića naučiti više o uličnoj umjetnosti općenito, razraditi vlastite ideje za konkretan prostor, te steći znanja o pravnim okvirima izvedbe murala u javnom urbanom okruženju, nakon čega slijedi izvedba odabranog idejnog rješenja. (U slučaju prolazne kiše i lošeg vremena radionica street arta će se održati, ali će njen izvedbeni dio u javnom prostoru provest kad se steknu vremenski uvjeti.)

VODITELJI: Tanja Blašković, magistrica likovne pedagogije (APURI), trenutno djeluje u Rijeci i to u raznim umjetničkim područjima – od dizajna i ilustracije, scenografije, kostimografije, street arta, umjetničkih instalacija od plastike, tapiserija, primijenjene umjetnosti… Sudjeluje u raznim projektima i jedna je od urednica art fanzina Superkul, te prvog hrvatskog muzejskog fanzina Beni (MMSU Rijeka).
Dorijan Šikić – Dodo, 2016. diplomirao je na APURI, izlagao na više desetaka samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Medij u kojema djeluje su: slikarstvo, mozaik, land art, glazba.
Dominik Grdić, medijski umjetnik i producent u kulturi. Bavi se fotografijom, videom i audiovizualnim instalacijama. Fokusiran je na suvremene oblike suradničke umjetničke prakse, edukaciju i interdisciplinarne umjetničke i kustoske projekte.


Radionice su organizirane u sklopu projekta Žiroskop koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Kultura u centru – potpora javno-civilnog partnerstva u kulturi, UP.04.2.1.04.0078 – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Nositelj projekta je Drugo more, a partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, Filmaktiv, Ri Rock i Prostor Plus.

Program je također sufinanciran kroz Riječki program lokalnog partnerstva. Ovo je četvrta godina za redom u kojoj se podrška u vidu materijala za radionice sufinancira iz ovog programa Grada Rijeke.
Kortil uživo je program za zajednicu koji provodi Galerija Kortil od 2016. godine nizom edukativnih radionica i aktivnosti u javnom prostoru.

HKD klub
Skip to content