Vijesti

Galerija Kortil otvorila svoja vrata uz izložbu „Vertigo“

Popuštanjem mjera koje su uvedene zbog pandemije koronavirusa, nakon skoro mjesec i pol dana galerija Kortil ponovno je otvorila svoja vrata. Program Kortila nastavlja se od trenutka u kojem je bio prekinut – izložbom Vertigo Martine Ištvan i Leopolda Rupnika, postavljene u sklopu nacionalnog natječaja A4. Poduzete su sve preporučene mjere da bi posjet galeriji bio siguran, a izložba ostaje otvorena do 8. svibnja.

Razdoblje u kojem je Kortil bio zatvoren za javnost iskoristilo se za sređivanje materijala iz arhive Galerije i to izložbenih programa i aktivnosti Kortila uživo iz proteklih godina, a koji će se uskoro i predstaviti putem internetske stranice Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Radilo se i na planiranju realizacije ostalih zacrtanih izložbi u 2020. godini od kojih su neke dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, o čemu će uskoro biti više informacija.

Radno vrijeme galerije Kortil ostaje nepromijenjeno – od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati. Ulaz na izložbu je slobodan.

O izložbi
Izložba Vertigo, uz Rijeku, predstavlja se u još tri grada koja u sklopu svojih sveučilišta imaju studijske programe povijesti umjetnosti i likovnih akademija – Split, Zagreb i Osijek. U sklopu nacionalnog natječaja A4 koji povezuje studente diplomskog studija umjetničkih akademija i povijesti umjetnosti, u 2020. godini odabran je tandem studenata iz Zagreba, Martine Ištvan (ALU) i Leopolda Rupnika (FFZG). Izložbom koja je nastavak natječaja podržava se i potiče aktivnost studenata i stjecanje novih kompetencija kroz praktično iskustvo.

Prošireno polje kiparstva koje obuhvaća elemente arhitekture, instalacija te tretiranja prostora kao koncentričnog širenja osobnosti i materijalnosti pojedinca bilo je u središtu interesa Martine Ištvan tijekom studija. Fragmentaciju, umnožavanje i direktan odnos s taktilnom percepcijom i percepcijom tijela povezala je s intimnim iskustvima koja su obilježila njeno studijsko razdoblje. Kiparska cjelina Vertigo proizašla je iz opažanja vlastitih psihičkih procesa u kojoj se kroz različite medije bavila rješavanjem osobnih pitanja kroz ponovljene vizualne elemente iz prethodnih ciklusa radova. Izložba sadržava tri instalacije, digitalne radove i eksperimentalni kratki film u trajanju od četiri minute.

HKD klub
Skip to content