selma banich, Marijana Hameršak i kolektiv Žene ženama: Prijelaz / Passaggio / The Passage
selma banich, Marijana Hameršak i kolektiv Žene ženama: Prijelaz / Passaggio / The Passage
15.2.-3.3.2023.

Prijelaz je zbirka memorijalnih portreta izrađenih od crvenog i crnog konca na botanički obojanoj tkanini koji čine spomen-platno posvećeno umrlima na granicama i u ime granica.

Komemoracijom na živote ljudi koji su umrli na migrantskom putu kroz Balkan, čije je živote odnio neumoljivi europski režim smrti, pozivamo na čin iskapanja istine, na prepoznavanje i osudu prošlosti i sadašnjosti fašizma, kako bismo utrli put individualnom i kolektivnom iscjeljenju, prijelazu iz normaliziranih tragedija granica u zajedničko učenje, osnaživanje i brigu.

Umjetnička, komemorativna i dekolonijalna praksa spomen-platna Prijelaz nastavlja se na prethodne odvažne suradnje, prije svega osmomartovski protestni transparent Ne mogu nas sve pobiti kolektiva Žene ženama i selme banich te Memorial Page Transbalkanske solidarnosti, a temelji se na terenskim istraživanjima projekta ERIM (Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika) koja su provedena u ljeto i jesen 2020. u Karlovačkoj županiji, području najčešćih i najsmrtonosnijih potajnih prelazaka iz Bosne i Hercegovine u EU.

Na dan zatvaranja izložbe održala se radionica izrade podloga za ljude u pokretu koju je vodila Josipa Lulić iz kolektiva Žene ženama.

Druženje se nastavilo s diskurzivnim programom Gradovi utočišta u kojem su sudjelovale aktivistkinje i volonteri no-border pokreta iz Rijeke, Ogulina, Istre i Zagreba. Govorilo se o politikama dobrodošlice i gradovima kao utočištima za sve ljude bez obzira na njihovo podrijetlo i administrativni status.

Izložba je zatvorena šetnjom do Riječke luke, gdje je odana počast Yasi iz Egipta, Ahmedu, Mohamedu, Rachidu i Saidu iz Maroka te Hamzi i Sid Ahmedu iz Alžira, koji su 2020. godine stradali u kontejneru za prijevoz gnojiva koji je, umjesto vlakom za Italiju, iz Rijeke isplovio za Paragvaj.

HKD klub
Skip to content