Mala kronika – klasici Zagrebačke škole crtanog filma
Mala kronika – klasici Zagrebačke škole crtanog filma
8.-25.9.2020.

Izložba Mala kronika – klasici Zagrebačke škole crtanog filma, bila je posvećena slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u okviru te institucije koja je do danas proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova.

Toj povijesti pripada globalno prepoznatljiv fenomen Zagrebačke škole crtanog filma te više od 500 nagrada, među kojima posebno mjesto zauzima prestižna nagrada Američke filmske akademije Oscar za najbolji animirani film dodijeljena 1962. godine Surogatu Dušana Vukotića.
Osim filmova, izložba je prikazala vrijednu arhivsku građu Zagreb filma, Hrvatskog državnog arhiva i privatnih zbirki – crteže, skice, celove i autentične predmete, smještajući ih u kontekst vremena u kojem su nastajali.

Izložba nas je uvela u čaroban svijet animacije u kojem su s nostalgijom uživati starije generacije, a najmlađi su pak upoznali svima nam poznate i drage likove, poput primjerice Profesora Balthazara.

Razlog iza uspjeha kultnog serijala o profesoru koji svojom mudrošću i altruizmom pomaže prijateljima u trenucima nevolje leži u snažnoj univerzalnoj poruci mira i prijateljstva. Pritom valja spomenuti kako postoje tvrdnje prema kojima je Balthazargrad nastao inspiriran Rijekom i njezinim krajobrazom.

Riječka izložba bila je fokusirana na ranu fazu Zagrebačke škole crtanog filma te je odala počast nedavno preminulom velikanu hrvatskog filma Vatroslavu Mimici čiji su se animirani filmovi imali prigodu pogledati tijekom History film festivala u sklopu kojeg je izložba bila i postavljena.

HKD klub
Skip to content