Maja S. Franković: No regrets / Paper forever
Maja S. Franković: No regrets / Paper forever
13.-29.4.2015.

Samostalna izložba grafika, umjetničkih knjiga i instalacija Maje S. Franković pod nazivom No regrets/Paper forever.

Izložena su četiri najrecentnija opusa Maje Franković: Blizanci, Indoor Plants, umjetničke knjige i prostorne papirnate instalacije izrađene od vlastitog rukom rađenog papira. Autorica veliku važnost pridaje ulozi papira te ga na ovoj izložbi tretira kao podlogu za tisak, ali i predmet obrade. Za nju je papir objekt, materijal kao i predmet inspiracije iz kojeg nastaju novi objekti, uglavnom tiskani klasičnim umjetničkim grafičkim tehnikama, često na svojom rukom rađenim papirima. Posebno je zaokupljena prostornom grafikom većih dimenzija gdje je ključan odmak od zida i uzlet u prostor.

Nekonvencionalno koristi grafički medij i gorljiv je zagovaratelj suvremenog pristupa grafici. Iako ne niječe, niti ne napušta one primarne grafičke tehnike, inovativno ih i kreativno koristi u svojim radovima, posebno u papirnatim skulpturama, što pokazuje i na ovoj izložbi priređenoj povodom 30 obljetnice samostalnog izlaganja.

Gledajući u cjelini, opus Maje Franković prema tradicionalnom grafičkom mediju postavlja se kao korak prema onom što je u suvremenoj umjetničkoj praksi poznato pod sintagmom proširenog medija. Iako se pod time najčešće podrazumijeva primjena novih tehnologija u vizualnom transferu stvarnosti, esencijalna je, dakako, autorska namjera neprekidnog redefiniranja i probijanja okoštalih i uvriježenih granica, odnosno, ograničenja izabrane umjetničke discipline. (Branko Franceschi: iz monografije Maja S. F.: Jedno desetljeće, MMSU, Rijeka, 2007.)

Postav izložbe: Maja S. Franković
Organizacija: Maja S. Franković i Galerija Kortil

HKD klub
Skip to content