preOKRET: Treptaj tišine [Tamara Bračun]

Predstava se održava u sklopu Festivala inkluzivnih scena preOKRET.

Treptaj tišine je drugi samostalni rad plesne umjetnice Tamare Bračun. Radi se o narativno plesnom duetu koji nam pokazuje što se događa u našem tijelu i umu kada smo prisiljeni biti bez fizičkog kontakta,  dodira i kako ta činjenica djeluje na naše psihofizičko zdravlje. Ljudi su društvena bića i za naš opstanak potrebni su nam zagrljaj i dodir. Fizička, emocionalna i mentalna povezanost sa drugim ljudskim bićem. Treptaj tišine otkriva u koja emocionalna i društvena stanja ulazimo kada nam nedostaje osjećaj dodira.

Kroz sponu jednog ili dvaju tijela, isprepleću se niti koje nas spajaju sa nama samima ili sa drugom individuom. Da li se u potpunosti možemo povezati u harmoniju duha i tijela ako nam nedostaje dodir druge individue?  Dodir nam je potreban poput zraka, kroz dodir živimo i dišemo.

Autorica, koreografkinja: Tamara Bračun
Ples i kreacija: Marina Bura/ Anita Rumac i Tamara Bračun
Fotografije i trailer: Sindri Uču, Nina Đurđević
Koprodukcija premijerne izvedbe: DIVERT/ Antisezona, plesni kolektiv Magija 
Riječka premijera: 25.6.2022.
Zagrebačka premijera: 27.6.2023.
Video: Erik Kučić
Uređenje glazbe: Denis Pilepić
Produkcija repriznih izvedbi: Gordana Svetopetrić i UCDP Rijeka
Trajanje predstave: 45 min

Financijska podrška repriznih izvedbi: Ministarstvo kulture i medija RH
Podrška i ustupanje prostora za rad: Hrvatski kulturni dom na Sušaku, MSU Zagreb

Tamara Bračun plesačica je suvremenog plesa i dugogodišnja članica plesnog kolektiva Magija. Kolektiv Magija istražuje plesni pokret na području fizičkog kazališta i suvremenog plesa, a kroz svoje djelovanje unazad sedamnaest godina aktivno promiče suvremeno plesnu i izvedbenu umjetnost. Tamarina je specifičnost ta što pleše u invalidskim kolicima, ali i bez njih.

Plesna grupa Magija osnovana je 2006. godine, kao rezultat rada i kreativne suradnje plesnih pedagoga i plesača na regularnim plesnim radionicama Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka. Radi se o plesačima sa različitim stupnjem i vrstom tjelesnog oštećenja (kretanje pomoću invalidskih kolica ili štaka, kretanje uz potporu druge osobe i sl.), dok su voditeljice i edukatorice plesne umjetnice Sanja Josipović i Gordana Svetopetrić. Od samog začetka grupa aktivno sudjeluje na festivalima, plesnim manifestacijama i gostovanjima diljem Hrvatske. 


Ulaznice po cijeni od €7 moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji te na benzinskim postajama Petrol / Crodux uz naknadu od dodatnih €0,95 za obradu transakcije. Blagajna HKD-a otvorena je sat vremena prije programa.

HKD klub
Skip to content