Tamara Obrovac quartet

HKD na Sušaku za Dan žena 8.3. dovodi željeznu istarsku lady Tamaru Obrovac i njezin quartet!

Ovaj ansambl djeluje u neizmjenjenom sastavu od 1997. godine (Tamara Obrovac, Matija Dedić, Žiga Golob i Krunoslav Levačić) kada su izdali i prvi CD “Ulika” na kojem je Tamara po prvi puta predstavila novi način razmišljanja i komponiranja, u kojem uspješno spaja inspiraciju lokalnim istarskim duhom glazbe i dijalekta s univerzalnim jazz izričajem, što će uz njihove uvijek inspirativne i drugačije izvedbe ostati osnovno obilježje njenog glazbenog izraza kojim će postati prepoznatljiva i na međunarodnoj jazz sceni.

Na koncertu u Rijeci quartet će najvećim dijelom predstaviti repertoar sa njihovog posljednjeg CD-a Nuvola koji je 2023. godine izašao u izdanju Cantusa, Hrvatskog društva skladatelja i austrijskog izdavača Alessa records, a kojim je ovaj ansambl obilježio 25 godina postojanja i zajedničkog muziciranja.

Album sadrži nove, nešto kompleksnije Tamarine skladbe kojima ostaje vjerna spoju Istre i jazza, a koje sastav sjajnih glazbenika izvodi s radošću muziciranja ostvarenu kroz neomeđenu slobodu izričaja, virtuozno muziciranje, humor i improvizaciju, što je od samih početaka svojstveno svim glazbenicima quarteta.

Tijekom 2023 godine quartet je predstavio repertoar sa novog CD-a pred mnogobrojnom glazbenom javnošću koja je uživala u njihovom razigranom muziciranju na rasprodanim koncertima u Tvornici kulture u Zagrebu, Hrvatskom domu u Splitu i Providurovoj palači u Zadru.

Spajanje Tamarinog unutarnjeg svijeta s njenim čudesnim talentom koji nosi u glasu i srcu s pratnjom odličnih glazbenika koji nakon 25 godina zajedničkog sviranja i suradnje kao da dišu u istom ritmu dok se dijalozi njihovih instrumenata savršeno isprepliću, pred nas je iznijelo još jednu novu epizodu Tamarinog stvaranja, kompleksnu, duboku i kao i uvijek, vrlo, vrlo snažnu.
D. Glivetić, soundguardian.com

Nuvola je Tamarin 13. autorski album, snimljen u Istarskom narodnom kazalištu u Puli krajem 2022. godine. Sama Tamara o njemu, kao i o suradnji s dugogodišnjim članovima kvarteta kaže: Skladbe su nešto kompleksnije, iako slijede moj dosadašnji izričaj. Uvijek je izuzetno zadovoljstvo svirati s Matijom, Krunom i Žigom, s kojima već 26 godina dijelim beskompromisnu predanost glazbi. U ovom ansamblu se od samog početka stvorilo izuzetno razumijevanje, komunikacija i radost muziciranja koju dijelimo i danas.

I doista, Tamara na novom albumu uvlači slušatelja u svoj unutrašnji svijet i obuzima ih svojim vizijama, a te vizije, kako bilježi Davor Hrvoj, koji potpisuje uvodni tekst CD-a, dijeli i sa svojim glazbenicima, koji sviraju ne samo iz duše, nego dušu samu.

Album je Tamara posvetila ocu Ivanu Obrovcu, istaknutom slikaru iz Istre koji je preminuo 2019. godine. Njegova slika reproducirana je na naslovnici izdanja.

Foto: Tatjana Genc


Ulaznice po cijeni od €12 moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu i Foto Reviji uz naknadu od dodatnih €0,95 za obradu transakcije. Blagajna HKD-a otvorena je sat vremena prije programa.
Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice, isključivo na blagajni HKD-a, a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.

HKD klub
Skip to content