selma banich i Marijana Hameršak u suradnji s kolektivom Žene ženama: Prijelaz / Passaggio / The Passage

Otvorenje izložbe 15.2. u 19 sati.

Prijelaz je zbirka memorijalnih portreta izrađenih od crvenog i crnog konca na botanički obojanoj tkanini koji čine spomen-platno posvećeno umrlima na granicama i u ime granica. 

Komemoracijom na živote ljudi koji su umrli na migrantskom putu kroz Balkan, čije je živote odnio neumoljivi europski režim smrti, pozivamo na čin iskapanja istine, na prepoznavanje i osudu prošlosti i sadašnjosti fašizma, kako bismo utrli put individualnom i kolektivnom iscjeljenju, prijelazu iz normaliziranih tragedija granica u zajedničko učenje, osnaživanje i brigu.

Umjetnička, komemorativna i dekolonijalna praksa spomen-platna Prijelaz nastavlja se na prethodne odvažne suradnje, prije svega osmomartovski protestni transparent Ne mogu nas sve pobiti kolektiva Žene ženama i selme banich te Memorial Page Transbalkanske solidarnosti, a temelji se na terenskim istraživanjima projekta ERIM (Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika) koja su provedena u ljeto i jesen 2020. u Karlovačkoj županiji, području najčešćih i najsmrtonosnijih potajnih prelazaka iz Bosne i Hercegovine u EU.

selma banich (1979., SFRJ) umjetnica i aktivistica. Njezina društveno angažirana umjetnička praksa utemeljena je u procesualnom, istraživačkom i aktivističkom radu, a politički je nadahnuta anarhizmom i feminizmom. Stvara samostalno i u suradnji s drugim umjetnicama_ima, kustosi_ca_ma, grupama i inicijativama na Balkanu, Europi i SAD-u. Sudjelovala je u brojnim plesnim, kazališnim i opernim produkcijama kao koreografkinja, a nastupala je i na filmu. Sudjeluje u lokalnim i transnacionalnim inicijativama solidarnosti vezanim uz aktualne feminističke, antifašističke, migrantske i radničke borbe. Trenutno su to inicijative Zagreb grad-utočište i Za KRUH. Dobitnica je nagrade Nada Dimić sa kolektivima Žene ženama (2020) i Sloga (2021).

dr. sc. Marijana Hameršak viša znanstvena suradnica Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te naslovna docentica Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je 2000. godine komparativnu književnost i opću lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirala je 2008. godine na istome fakultetu s tezom Tvorbe djetinjstva i preobrazbe bajke u hrvatskoj dječjoj književnosti. Autorica je knjige Pričalice: o povijesti djetinjstva i bajke (Zagreb, 2011) te suautorica knjige Uvod u dječju književnost (s Dubravkom Zima, Zagreb, 2015). Sa Suzanom Marjanić uredila je zbornik Folkloristička čitanka (Zagreb, 2010), a s Ivom Pleše i Ana-Marijom Vukušić zbornik Proizvodnja baštine (Zagreb, 2013). S Eminom Bužinkić uredila je zbornik radova Kamp, koridor, granica: studije izbjeglištva u suvremenom hrvatskom kontekstu (Zagreb, 2017) koji je objavljen i u prijevodu na engleski jezik (Zagreb-Minhen, 2018). U hrvatskim i inozemnim časopisima i knjigama objavljuje znanstvene i stručne radove iz područja istraživanja migracija, povijesti i antropologije djetinjstva i dječje književnosti, povijesti knjige. Višegodišnja je vanjska suradnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nekadašnja suradnica  Sveučilišta u Dubrovniku, članica različitih uredništva i vijeća te suradnica niza akademskih, aktivističkih i drugih inicijativa. Surađivala je na brojnim znanstvenim i drugim projekatima, a trenutno je angažirana na nekoliko znanstvenih bilateralnih projekata te kao voditeljica projekta Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika (ERIM, 2020-2024) Hrvatske zaklade za znanost./

Kolektiv Žene ženama okuplja žene koje žele da im Hrvatska postane dom sa ženama kojima Hrvatska već je dom, kroz angažiranu umjetnost za poboljšavanje dobrobiti, osnaživanje i olakšavanje integracije svih žena u stalno razvijajuće zajednice. Od 2016. godine, kolektiv Žene ženama je ključni dio programa Bez Granica udruge Živi Atelje DK. Na radionicama, okupljanjima, izletima i javnim angažmanima, ovaj projekt, i kroz njega naučene vještine, osnažuju sudionice društveno, terapijski i ekonomski. Žene grade mrežu podrške i zajedničkih vrijednosti uzajamnog razumijevanja, tolerancije i poticanja različitosti. Kolektiv Žene ženama dobitnik je nagrade Nada Dimić (2020).

ZATVARANJE IZLOŽBE
Na dan zatvaranja izložbe, 3. ožujka, održat će se radionica izrade podloga za ljude u pokretu, razgovor autorica s publikom te prigodna šetnja do riječke luke.
Zatvaranje započinje u 17 sati radionicom izrade podložaka od plastičnih vrećica za ljude u pokretu koju će voditi Josipa Lulić iz kolektiva Žene ženama. Na radionicu donesite korištene plastične vrećice svih boja.
U 19 sati nastavljamo s diskurzivnim programom Gradovi utočišta u kojem će sudjelovati aktivistkinje i volonteri no-border pokreta iz Rijeke, Ogulina, Istre i Zagreba. Govorit ćemo o politikama dobrodošlice i gradovima kao utočištima za sve ljude bez obzira na njihovo podrijetlo i administrativni status.
Izložbu zatvaramo šetnjom do Riječke luke, gdje ćemo odati počast Yasi iz Egipta, Ahmedu, Mohamedu, Rachidu i Saidu iz Maroka te Hamzi i Sid Ahmedu iz Alžira, koji su 2020. godine stradali u kontejneru za prijevoz gnojiva koji je, umjesto vlakom za Italiju, iz Rijeke isplovio za Paragvaj.

HKD klub
Skip to content