preOKRET 8. festival inkluzivne scene: Translations

Translations je impresivna plesna predstava, prvenstveno nastala u produkciji plesne kompanije All Bodies Dance Project (Vancouver, BC) u suradnji s VocalEyeom. Translations se stvara i doživljava kroz nevizualna osjetila zvuk pokreta, osjećaj kretanja zraka i slike kreirane u mašti kroz deskripcije. Predstava istražuje različite metode i alate opisa plesa i stvorena je posebno za nevizualna osjetila.
Kreirana za manje grupe publike te u potpunosti prilagođena za slijepe i slabovidne osobe, ovim radom istražuju se različite metode i alati opisa plesa.

Translations poziva raznoliku publiku da razmotri vlastitu percepciju i načine na koje obično pristupamo umjetnosti i svijetu oko nas, a ovakav tip plesnog projekta po prvi put se producira I izvodi u Hrvatskoj. Premijerno je prikazana 2019., a izvorno izvedena s grupom kanadskih umjetnika (sa i bez invaliditeta) koji su istraživali zajedno s umjetničkim konzultantima iz zajednice slijepih. Hrvatska premijera realizirana je u lipnju 2022. u sklopu Tjedna suvremenog plesa.

Naomi Brand je kanadska plesna umjetnica koja kao izvođačica, koreografkinja, spisateljica i voditeljica njeguje jedinstvenu umjetničku praksu koja se proteže od rada s profesionalnim plesačima do prakse angažirane u zajednici. Izvodila je u predstavama mnogih cijenjenih kanadskih koreografa, a s vlastitim radovima sudjeluje na brojnim festivalima diljem Kanade, kao i u Poljskoj, Italiji i Urugvaju. Suosnivačica je All Bodies Dance Project, inkluzivne plesne kompanije koju čine umjetnici različitih sposobnosti, spolova, dobi i podrijetla. U njihovu radu različitosti su kreativni pokretači jer se posebno fokusiraju na istraživanje koreografskih mogućnosti različitih načina rada, kretanja, promatranja plesa i pokreta. Njihova praksa ima za cilj razbiti pretpostavke, predrasude i zadane predodžbe o suvremenom plesu, kazalištu i plesnom tijelu.

All Bodies Dance Project (ABDP) je inkluzivna plesna kompanija (Vancouver, BC). U njihovom radu različitosti su kreativni pokretači jer se posebno fokusiraju na istraživanje koreografskih mogućnosti različitih načina rada, kretanja te promatranja plesa i pokreta. Njihov rad je na razmeđi plesne prakse angažirane u zajednici i profesionalnog umjetničkog djelovanja. Posvećeni su brisanju tih granica dok u svom kreativnom radu daju prioritet novim metodama unutar inkluzivne plesne prakse te šire djelovanje izvan tradicionalnih predodžbi plesnog treninga kako bi vrednovali proživljeno iskustvo plesača i s invaliditetom i bez. Njihova praksa ima za cilj razbiti pretpostavke, predrasude i zadane predodžbe o suvremenom plesu, kazalištu i plesnom tijelu.

Voditeljica, inicijatorica i producentica projekta: Koraljka Begović
Koreografija: Naomi Brand
U suradnji s izvođačicama: Koraljka Begović, Anika Cetina, Tea Hlušička, Lana Hosni, Maja Jakuš – Mejarec, Valentina Miloš, Dora Pocedić, Ariana Prpić, Ivana Vojnić Vratarić, Mia ZalukarSuradnica za deskripciju: Sunčica Sodar
Tehnička podrška: Saša Fistrić
Produkcija: Hrvatski Institut za pokret i ples
Posebna zahvala: Hrvatski Savez Slijepih, Antonio Pavlović, Tena Bošnjaković


preOKRET festival inkluzivne scene je umjetnička manifestacija koja se već osmu godinu za redom organizira u Rijeci, a kojom se nastavlja rad i razvoj plesne inkluzije osoba s invaliditetom na području suvremenog plesa i izvedbene umjetnosti. Festival je financijski podržan sredstvima Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija RH i Primorsko- goranske županije.


Zbog ograničenog broja gledatelja, obavezne su rezervacije na magija.dance@gmail.com.

HKD klub
Skip to content