Predstavljanje umjetničke knjige “Tok” Nike Petković

U petak, 24. ožujka u 19 sati, povodom zatvaranja samostalne izložbe Tok, u Galeriji Kortil bit će predstavljena umjetnička knjiga autorice Nike Petković. Knjigu će uz autoricu predstaviti kustosica i povjesničarka umjetnosti Alma Trauber.

Prva umjetnička knjiga Nike Petković sastavljena je od fotografija i kadrova izdvojenih iz video radova, koji čine okosnicu fotografskog-video rada Tok, trenutno postavljenog u Galeriji Kortil u Rijeci. Knjiga je objavljena uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, a dizajn i oblikovanje knjige potpisuje dizajner Sven Sorić.

Polazeći od percepcije i bilježenja svakodnevnih životnih situacija objektivom fotografske i video kamere, Nika Petković istražuje stanje grada čiji prefiks post u epitetu postindustrijski ne nudi obećanje prosperitetne ili razvijene sadašnjosti, već ostavlja gorku opomenu na činjenicu da budućnost nikada nije stigla.

Tok je fragmentarni esej u kojem se suprostavljaju odnosi između statičnog i dinamičnog, trajanje i trenutak, kretanje i nepokretnost, prošlost i sadašnjost, propadanje i nestajanje, sugerirajući aktualni tok grada koji se pretvorio u svakodnevnu čekaonicu promjena i neostvarenih društvenih nadanja.
Kako sugerira naslov knjige, riječ je o bilježenju aktualnog toka grada – kombiniranjem fotografske i video slike, na tragu proširene fotografije – koji mada u sebi sadrži ideju kretanja zapravo zrači statičnošću, sugerirajući nam ideju sredine koja se pretvorila u svakodnevnu čekaonicu promjena i neostvarenih društvenih nadanja.

Paralelnom upotrebom dva medija, čija je temeljna različitost u fokusiranju na trenutak odnosno na vremensko trajanje, autorica postiže napetost između ideje kretanja i u njoj umrtvljene statičnosti, skrivenog osjećaja nepokretnosti. Iako snimljeni materijal nastaje naizgled iz pozicije nepristranog promatrača posrijedi je rukopis koji se oslanja na snagu nevidljivog, skrivenog u tenziji između objektivnosti dokumenta i subjektivnog autorskog govora i refleksija, posjedujući i snagu društvene kritike.

HKD klub
Skip to content