Posljednja Freudova seansa [Kazalište Planet Art]

Uloge:  
Sigmund Freud / Marko Torjanac
C. S. Lewis / Franjo Dijak
Režija: Marko Torjanac

Godina je 1939. Europa tone u kaos, a mi svjedočimo intrigantnom susretu oca psihoanalize, zakletog ateista Sigmunda Freuda i pisca Kronika iz Narnija C. S. Lewisa, gorljivog vjernika.

U neminovnom srazu dvaju svjetonazora ova dva velika uma, čije je mišljenje i djelovanje uvelike oblikovalo današnji svijet, sukobljavaju se oko pitanja Postoji li Bog?. 

Tijekom dinamične i gorljive potrage za smislom, imamo priliku zaviriti i u njihove osobne životne priče koje su ishodišta njihovih uvjerenja, ali i dvojbi.

Ova drama, bogata promišljanjima o čovjeku i njegovoj prirodi, postavlja nam kompleksna pitanja o našoj civilizaciji i u današnjem vremenu, ali i o vječnoj potrebi čovjeka da objasni svijet i pronađe smisao.

Posljednja Freudova seansa u produkciji Kazališta Planet Art doživjela je više od 100 izvedbi, a Marko Torjanac i Franjo Dijak su za uloge Freuda i Lewisa osvojili brojne nagrade.

DramaPosljednja Freudova seansa dobila je 2009. godine prestižnu njujoršku nagradu Off Broadway Alliance.

Iz kritika:

Bezvremenski tekst i parada glumačkog umijeća. Marko Torjanac opet nam je na hrvatske pozornice postavio odlično, bezvremensko djelo.
Večernji list

U stalnom verbalnom nadmetanju i međusobnoj suigri moćan, a nježan Marko Torjanac kao dosljedan Freud izgubljenih iluzija i Franjo Dijak kao nježan a moćan oksfordski profesor s osobnom tajnom publici nude pravi redateljski i glumački užitak.
Kazalište.hr

Franjo Dijak je u potpunosti ušao u ulogu mladog strastvenog pisca dok Torjanac, uz realistično portretiranje Freudova zdravstvenog stanja, briljira u ironičnim komentarima na račun mladog Lewisa. U predstavi je najvažnija upravo njihova zajednička energija.
Ziher.hr

Iza naizgled jednostavne rasprave skriva se precizan režijski i dramaturški mehanizam. Tu se ne radi o pukom prepucavanju oko postojanju Boga, već o smirenoj i kulturnoj raspravi dvojice intelektualaca protkanoj humorom, raspravi kakva nedostaje u našem društvu. Odlični glumci u redateljski fino vođenom duelu. Ja bih predstavu najradije i treći put gledala.
Bitno.net


Nagrade i nominacije:

Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju mušku ulogu Marku Torjancu na 23. Festivalu glumca u Vinkovcima, 2016.
Nagrada za najbolju predstavu na festivalu Glumište pod Murvom u Skradinu, 2016.
Nagrada za najbolju mušku ulogu Marku Torjancu na Kazališnom festivalu Glumište pod Murvom u Skradinu, 2016.
Nominacija za najbolju mušku ulogu Franji Dijaku za Nagradu hrvatskog glumišta, 2016.
Nagrada Joakimov prsten za najbolje uloge Marku Torjancu i Franji Dijaku na Međunarodnom pozorišnom festivalu JoakimInterFestu Kragujevcu, 2017.


Ulaznice po cijeni od €12 (90,41 kn) moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu i Foto Reviji uz naknadu od dodatnih €0,85 (6,40 kn) za obradu transakcije. Blagajna HKD-a otvorena je sat vremena prije programa.

HKD klub
Skip to content