Periskop: Zagrljaji [Ksenija Zec]

Predstava se održava u sklopu festivala suvremenog plesa i cirkusa Periskop koji se od 25.8. do 10.9. održava u prostorima HKD-a na Sušaku i u Filodrammatice.

Projekt Zagrljaji je koreografsko istraživanje u čijem fokusu je jedna od temeljnih ljudskih potreba: ona za tjelesnom komunikacijom, empatijom i nježnošću iskazivana kroz fizički čin grljenja, a koja izostaje u okolnostima pandemije, s fokusom na mjeru socijalne distance i nemogućnost tjelesne komunikacije.
Ako zagrljaj definiramo kao formu izražavanja fizičke intime, bliskosti, simpatije ili ljubavi između dvije ili više osoba, postavlja se pitanje kako zabrana dodirivanja i grljenja utječe na promjene svakodnevnog ponašanja? Da li bez fizičkog kontakta mijenjamo odnos prema poimanju anatomskog krajolika vlastitog tijela? Utječe li zabrana fizičke bliskosti na promjenu kolektivnih rituala slavlja i/ili žalovanja.

Tijekom zagrljaja naše tijelo izlučuje hormon oksitocin, koji inače ima veliku ulogu tijekom poroda i dojenja. Poznat i kao hormon ljubavi, on ima veliku ulogu u stvaranju odnosa među pojedincima, važan je za povezivanje te osjećaj bliskosti i povezanosti koja se stvara u ljubavnim, prijateljskim i obiteljskim vezama. Imajući to na umu, kao i složenost međuljudske tjelesne komunikacije, koreografkinja kroz temu zagrljaja kreira svojevrsne portrete ljudi koje karakteriziraju različiti tipovi intimiteta, razotkrivajući lepezu naših potreba za bliskošću, koja nam je gotovo neobjašnjivo oduzeta.

Ideja projekta Zagrljaji nastala je mjesec dana uoči eskalacije COVID-19. Projekt se referira na stvarno iskustvo autorice i skupine njezinih prijatelja i suradnika vezano za bolest i smrti njezinog životnog partnera. Nemogućnost grljenja oboljele osobe spojene brojnim cijevima i žicama na aparate koji postaju uključivi dio integriteta oboljelog, te traženje dijelova tijela koji su dostupni fizičkom kontaktu predstavljaju intimno individualno iskustvo. Uvođenjem mjera izolacije individualno iskustvo prerasta u kolektivno promišljanje. Sudionici projekta Zagrljaji sudjelovali su u navedenim događanjima i svjedočili posljedicama mjera izolacije koje onemogućuju kontakte u dramatičnim aspektima života kao što su bolest smrt, sahrana i žalovanje. I intimna i ritualna grljenja iscjeljuju te se postavlja pitanje kako nedostatak fizičkog kontakta utječe na potenciranje strahova i tjeskobe.

Autorica: Ksenija Zec
Koautori i izvođači: Ema Crnić, Petra Hrašćanec, Livio Badurina, Krešimir Mikić
Dramaturgija: Saša Božić
Glazba: Nenad i Alen Sinkauz
Scena: Igor Ruf
Kostimi: Ana Fucijaš
Svjetlo: Bojan Gagić
Produkcija: UO 21:21 i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu
Premijera: HNK – Zagreb (HR), 2022.

Gostovanje ove predstave sufinancirano je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.


Ulaznice po cijeni od €7 (€5 učenici/studenti, umirovljenici, članovi UPUH-a, PULS-a i DUSC-a) mogu se nabaviti na blagajni HKD-a sat prije početka predstave.
Cijena festivalske ulaznice €30.
Za sve programe potrebna je prethodna najava i rezervacija na festival.periskop@gmail.com

HKD klub
Skip to content