Periskop: Melodrama [Ivana Kalc]

Predstava se održava u sklopu festivala suvremenog plesa i cirkusa Periskop koji se od 25.8. do 10.9. održava u prostorima HKD-a na Sušaku i u Filodrammatice.

Inspirirana djelom Društvo spektakla autora Guy Deborda iz 1967., autorica istražuje spektakl kao produžetak konzumerističkog kapitalizma/tržišta, a koji se proširio svim sferama ljudskog života te ovladao načinom na koji percipiramo stvarnost. Spektakl nije ništa drugo nego ekonomija koja se razvija zbog sebe same, a njegova društvena uloga je proizvodnja otuđenja. Stvara se kultura potrošnje u kojoj značaj dokolice poprima nove dimenzije i više nije slobodan izbor pojedinca, već je podređen tržištu i gomilanju kapitala. Spektakl proizvodi otuđene (ne)aktivnosti, poput gledanja TV-a, shoppinga, društvenih mreža i slično, te potiče izolaciju stvarajući usamljenu gomilu.

Iako subjekti dobrovoljno sudjeluju u tom tržištu, odnosno proizvodnji spektakla, činjenica je da zapravo nisu svjesni niti svog sudjelovanja niti same proizvodnje spektakla. Uspon medija i tehnološki napredak u sve većoj mjeri oblikuje stvarnost, upravlja društvenim i individualnim aktivnostima te utječe na reorganizaciju društvene strukture i subjekta. Melodrama istražuje na koji način pojedinac danas živi u takvom društvu te koje su posljedice spektakularizacije života. Ona je imitacija i prenaglašenost stvarnosti, ukalupljena u uprizorenju same sebe, zarobljena u repeticiji i prividnom kretanju, u beskrajnom skrolanju u beskonačno ništa (endless scroll). 

Koreografija i izvedba: Ivana Kalc
Glazba: Josip Maršić
Dizajn svjetla: Ivan Bauk
Majstor rekvizite: Dean Rožić
Dizajn vizuala: Andrea Žic
Fotograf: Karlo Čargonja
Snimatelj: Damir Jevtić
Produkcija: Kabinet
Koprodukcija: ICI-CCN de Montpellier-Occitanie

Financijska podrška: Grad Rijeka, Primorsko-goranska Županija
Projekt je koproduciran od strane ICI-CCN de Montpellier-Occitanie kao dio Life Long Burning projekta podržanog od strane Europske komisije.
Rad Umjetničke organizacije Kabinet podržava Zaklada Kultura nova.


Ulaznice po cijeni od €7 (€5 učenici/studenti, umirovljenici, članovi UPUH-a, PULS-a i DUSC-a) mogu se nabaviti na blagajni HKD-a sat prije početka predstave.
Cijena festivalske ulaznice €30.
Za sve programe potrebna je prethodna najava i rezervacija na festival.periskop@gmail.com

HKD klub
Skip to content