Nika Petković: Tok

Izložba video radova i fotografija na temu Rijeke autorice Nike Petković predstavlja grad iz pozicije naizgled nepristranog promatrača.

Namjera joj je prikazati stanje grada čiji prefiks post u epitetu postindustrijski ne nudi obećanje neke prosperitetne i razvijene sadašnjosti, na temeljima industrijske prošlosti, već ostavlja gorku opomenu na činjenicu da budućnost nikada nije stigla. Svojim radovima zadire u potrebu novih i mogućih iščitavanja tranzitnosti, opservacije i kretanja te razumijevanja istih u prostornom kontekstu. Dok fotografije fiksiraju i zamrzavaju trenutak, točnije određeno društveno stanje, video radovi naglašavaju protok događanja i mogućnosti unutar zadanog statičnog kadra.

Nika Petković (Rijeka, 1992.) završila je preddiplomski studij Vizualnih umjetnosti, kazališta i glazbe te diplomski studij Filma, televizije i multimedijalne produkcije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Bologni, u Italiji. U svojoj umjetničkoj praksi koristi fotografiju, arhiv, found-footage materijal i video pokazujući interes za istraživanje odnosa između pokretne i fotografske slike. Radila je kao istraživačica na nekoliko umjetničkih projekata i filmova, surađujući s filmskim arhivima, kinotekama, televizijama te produkcijskim kućama. Osim filmske umjetnosti njeno područje interesa posebno je fokusirano na fotografiju. Izlagala je na nekoliko grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kustosica izložbe je Alma Trauber.

Preuzmite DEPLIJAN.

HKD klub
Skip to content