Nevjerni psi i druge priče: Riječki rock u 20 točaka

Izložba se priređuje kao popratni program History Film Festivala, otvorenje je zakazano za utorak 5. rujna u 20 sati, a moći će se pogledati sve do 22. rujna.

Je li Rijeka grad rock’n’rolla? Ako niste načistu s odgovorom  na to pitanje, izložba Nevjerni psi i druge priče u Galeriji Kortil čarobna je pilula koja razrješava sve dvojbe. Što je najbolje, nije placebo. Njome se na jednom mjestu ulazi u cjelokupnu povijest riječkog rocka, počevši od sredine pedesetih godina 20. stoljeća i prateći ga u ključnim trenucima sve do današnjih protagonista koji mu obećavaju novu budućnost. A sve to ispričano u 20 točaka, što će reći u 20 poglavlja. Sinteza je to kakvu dosad nismo vidjeli i iza koje stoje godine istraživačkih predradnji.

Kako je moguće sedamdesetak godina gradske scene, i to bogate poput riječke, sa svim njenim protagonistima, žanrovskom raznolikošću, adrenalinskim koncertnim trenucima, diskografskim izdanjima, tradicijom okupljališnih mjesta i aklamacijskom potporom publike, kako je moguće sve to „ugurati“ u 20 izložbenih plakata, a da se priča o sceni doživi cjelovita i zaokružena? I da uspješno održava ravnotežu između otkrivanja pionirskih zasluga scene, prepoznavanja razvojnih procesa koji su je definirali i aromatičnih detalja koji dižu sve na novu razinu? Lako, ako znate da je priča o rocku priča o strasti. A njega na gradskoj sceni nikad nije manjkalo. Logika te strasti kaže: kada govorite o strasti, činite to na adekvatan način, dakle strastveno.

Izložba Nevjerni psi  i druge priče je dokumentarno-strastveni vodič  kroz sve što ste željeli i što se, zapravo, mora znati o riječkoj rock-sceni. Tim više što ona nije samo kronološki prva rock-scena u Hrvata, ona je prva rock-scena u kompletnom socijalističkom dijelu svijeta (naputak mlađima: Rijeka je pedesetih godina bila dio toga svijeta), štoviše prednjači i uzimajući u obzir zbivanja u dobrom dijelu srednjoeuropskih zemalja. Sve je krenulo u riječkom rock-klubu Husar 1957. i njemu je posvećen prvi izložbeni plakat. Plakati koji slijede stavljaju u prvi plan protagoniste koji su otvarali pionirske horizonte. Takvi su  bend Uragani (prvi Yu rock-sastav), Ante Škrobonja (začinjavac rock-fotografije), Paraf (prvi punk bend u socijalističkom dijelu svijeta), sastavu Žele (prvoj hip-hop družini u Hrvata, a i mnogo šire), bendu Freek Tha Ho (prvoj ženskoj hip-hop ekipi). Jeste li znali da se pjesma riječkog sastava Toccata in re čuva u zbirci njujorške MOMA-e, toga međunarodnog hrama svjetske moderne i suvremene umjetnosti? Da je pjevačica Margareta Juvan pjevala s njemačkom grupom Inner Space, koja će ući u svjetski rock-panteon kao osnivač krautrocka? Da smo u Rijeci sredinom šezdesetih imali dva djevojačka benda? Da je riječku scenu, zahvaljujući djelovanju kluba Palach i sličnih okupljališta, obojio alternativan zvuk, premda je žanrovski potpuno razbarušena i može se reći kako u njoj žanrovski nema čega nema? Da je u Rijeci snimljena prva elektronička skladba u bivšoj državi? Da su u njoj i korijeni domaćeg jazz-rocka?

Dvadeset plakata izloženih u Kortilu 20 je putokaza za kretanje kroz priču o gradskoj rock-sceni. Svaki od njih poziva za putovanje u određenom smjeru i može se razviti u zasebnu izložbu. Njihova informativna lapidarnost, zadana odabirom sinteze kao izložbenog koncepta, nije njihova slabost, ona je plus, koji se može doživjeti i kao povlačenje za rukav da se u sljedećim izlagačkim koracima pretoči u nešto veće. Na sličnoj liniji je set probranih stotinjak prizora s potpisima riječkih fotografa,  čiji je opus vizualno svjedočanstvo povijesti scene.

Autor izložbe Nevjerni psi i druge priče je Velid Đekić, ujedno autor dviju knjiga o riječkoj rock-sceni. Dizajner plakata je Mladen Stipanović, čiji potpis nosi velik broj omota diskografskih izdanja i plakata riječkih glazbenika.

Tijekom izložbe u Galeriji Kortil prikazivat će se filmovi Bernardina Modrića posvećeni riječkoj rock sceni: Ritam rock plemena – od Uragana do Urbana koji donosi sveobuhvatan presjek scene, Dugosvirajući rock – priča o riječkim rock veteranima okupljenima oko udruge LP Rock, obnavljanju starih bendova, prijateljstava i ljubavi prema glazbi, te Rock bozon o novijim snagama riječke rock scene poput benda Jonathan i novonastalim odnosima u svijetu glazbe, produkcije, medija i publike.

Ritam rock plemena – od Uragana do Urbana
red. Bernardin Modrić
Trajanje 86’
Proizvodnja: Istra film, 2005.
Ritam rock plemena priča je o jednoj osebujnoj urbanoj sceni koja je oduvijek slovila za jednu od kvalitetnijih na području bivše Jugoslavije, a i danas je jedna od najvitalnijih. Film prikazuje povijest riječke rock scene od 60-ih godina prošloga stoljeća, kada su plesnjacima žarili i palili Uragani i Sinovi mora, a Saša Sablić i Dalibor Brun mamili uzdahe brojnih obožavateljica, preko Parafa, Termita, Mrtvog kanala, Laufera, Grča, Grada, Denis i Denis, Xenie, Ogledala, Transmisije, Regoča, VEPM, Leta 3 do ranih 2000-ih i grupa kao što su Father, ManDrill i Metrobolik, pokazuje kako Rijeka ima rockersku dušu i bogati kontinuirani glazbeni život dug dobrih četrdesetak godina. Prvi cjelovečernji film o rocku u Rijeci s podnaslovom Od Uragana do Urbana djelo je Bernardina Modrića, filmskog i TV redatelja, te nekadašnjeg urednika kulture časopisa Val, ujedno i jednog od najboljih poznavatelja riječke rock scene koju je i sam živio.
Za one koji će se ovim filmom prvi puta susresti s pričom o riječkoj rock sceni ideja uratka je vrlo jasna: Ri-rock ne znači samo lupanje po žicama i sat i pol koncertnog pražnjenja. Riječ je o svojevrsnom pogledu na svijet, načinu življenja u kojem se isprepliću entuzijazam, buntovništvo i strast, beskompromisnost i kreativnost. A to su brojne generacije riječkih rokera ne samo prirodno posjedovale nego i odavno shvatile i njegovale. Uostalom, još od punk početaka iz 1976. godine scenu su, uz rokere, činili i brojni umjetnici, dizajneri, fotografi, novinari i pjesnici, kao i brojni autentični subkulturnjaci. Tu su bili omladinski list Val, rock emisija Bura  Radio Rijeke, Gitarijada i legendarni Ri-rock festival, kultni klub Palach u samom središtu grada… Stoga nije čudno da su riječki rokeri postali kulturna baština i važan dio identiteta grada na Rječini. 

Dugosvirajući rock
red. Bernardin Modrić
Trajanje: 43’
Proizvodnja: Istra film, 2021.
Dugosvirajući rock priča je o riječkim rock veteranima koji su se okupili oko udruge LP Rock, formirali nove bendove i obnovili nastupe pred svojim nekadašnjim obožavateljicama i obožavateljima. Koncerti na botelu Marina mjesto su druženja, obnavljanja starih veza, ljubavi prema glazbi i plesu te uživanja u jeseni njihovih života. Film je osvojio nagradu za najbolji film međunarodnog festivala glazbenih dokumentaraca DokuMfest. U svojem obrazloženju žiri navodi kako je riječ o toplom, nježnom i optimističnom filmu koji nadahnjuje nade u život rock glazbe.

Rock bozon
red. Bernardin Modrić
Trajanje: 37’
Proizvodnja:  Istra film, 2021.
U filmu Rock bozon promatramo zbivanja na današnjoj rock sceni na koju tragove ostavljaju novonastali odnosi u svijetu glazbe, produkcije, medija i publike. Riječke rock grupe (Jonathan, Moskva, Chasing Nord, The Black Room i Sunshine Madness…) uporno traže svoje mjesto pod suncem, ali kako je komercijalni potencijal njihovih ostvarenja minoran, a pravila ovovjekoga življenja nemilosrdna, najčešće se gase nakon tri-četiri godine djelovanja. Međutim, zahvaljujući njima rock još uvijek živi.

HKD klub
Skip to content