MBZ predstavlja Music Beyond Zen [Vedran Ružić]

Vedran Ružić vizualni je umjetnik i jazz-glazbenik koji izvodi na kontrabasu i bas-gitari. Nerijetko tematizira aktualna svjetska pitanja, ali i ona manjeg opsega ili lokalna koja ga se osobno, intimno dotiču. Svojemu radu redovito pristupa multimedijalnim sredstvima, a tako je i s koncertnim filmsko-instalacijskim programom Music Beyond Zen, ujedno završnim činom njegova projekta koji je dosad obuhvatio snimanje kratkometražnoga filma 6 metara. Kao i navedeni film, program koji će se odviti u HKD-u posvetit će se lokalnim ekološkim tragedijama puno snažnijih razmjera nego što se čini na prvi pogled.

Ovaj put riječ je o rušenju obiteljskih domova i uništavanju okoliša radi provedbe velikoga infrastrukturnog projekta koji uključuje izgradnju nove autoceste i druge cijevi tunela Učka. Katastrofi rušenja obiteljskoga doma pridružuje se sve jača neizvjesnost zbog neznanja kada će se rušenje i selidba dogoditi. Za glazbenu obitelj Ružić, čiji će se dom također srušiti, ta je tragedija također prilika da se što širu javnost upozori na zbivanja u manjim mjestima i zajednicama unutar Hrvatske, koja se često ne prepoznaju dovoljno u javnom diskursu. Usto, Ružićev dom ujedno je i studio imena Highway, u kojem su nastali albumi njegova brata Zvjezdana i mnogih drugih prepoznatih jazz-glazbenika, pa ekološko pitanje istovremeno postaje i važno kulturno pitanje.

Film 6 metara, koji traje koliko i odvožena dionica od Matulja do tunela Učke i natrag, u ovoj će prigodi slijediti live izvedba temeljna na improvizaciji i interakciji s publikom. Program se sastoji od 4 stavka u kojima bubnjar i perkusionist rekreiraju buku prometa, a braća Ružić svojim instrumentima pričaju priču o suživotu uz autoput. Intermezzo sugestivnog naziva BAD DEED AS DISEASE, u kojem pojedino slovo naziva označava i sam glazbeni ton, obilježava presjek između dvije trake autoputa – one postojane i one koja se gradi.

Sam Ružić opisuje tu glazbu kao glazbu nestabilnosti s elementima slučajnosti, komplementarnu svakodnevnu stanju i osjećajima koje proživljavaju stanovnici pogođenoga područja. Interaktivnost izvedbe zasnovat će se na reminiscencijama i kritičkome promatranju lokalne povijesti. Lokalna povijest autorova rodnoga mjesta ispričana u okvirima autorovih znanja, sjećanja i preokupacija, odnosno jednoga ljudskog života stoga će se pokušati prenijeti sudionicima u publici aktivacijom i povezivanjem različitih njihovih osjetila. Pretresanjem ekoloških i kulturnih pitanja projekt će se također približiti temeljnoj preokupaciji trenutnog izdanja Biennala.

Vedran Ružić, autor koncepta koncertnog događanja, filma i glazbene instalacije
Zvjezdan Ružić, klavir
Borko Rupena, udaraljke
Adriano Bernobić, bubanj
Vedran Ružić, kontrabas
Riccardo Staraj, glas


Ulaznice po cijeni od €10 (75,34 kn) moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije. Blagajna HKD-a otvorena je sat vremena prije programa.

HKD klub
Skip to content