Memoria [Mala Kline]

/ … Zbogom je samo priviđenje
Sunce zalazi pa opet izlazi
Mislimo da je gotovo, no nešto se budi
I slavi život… /

Miro Kline

Memoria je predstava o sjećanju i njezinu gubitku. Nadahnuta vizionarskim slikama Marka Jakše, jednog od najvažnijih slovenskih slikara, napisala sam pismo budućim nama o tome odakle dolazimo. Odnijela sam slike ocu, analitičaru vizualnih komunikacija, da ih iščita za mene. Snimila sam njegove dojmove o slikama i njegova razmišljanja o ljepoti, ljubavi, slici, životu, smrti, svetome i stvaranju koje ne poznaje kraja.
Jakšine slike, čitanja vizualnog materijala mojeg oca i moj vlastiti izvedbeni arhiv temeljen na praksama sanjanja ispreplećem kao niti koje tkaju predstavu. Memoria je istraživanje vremena, samo se mi koji opažamo vrijeme i sjećamo. Istraživanje je i mašte jer je sjećanje bez nje nemoguće, jer su naše sjećanje vrijeme i iskustvo zadržani u slici. Uron je to u vizionarsku svijest i reafirmacija iskustava iz kojih izničemo i kojima se vraćamo. Posvećujem ovo tebi, tata.
Mala Kline

Mala Kline izvođačica je, koreografkinja i spisateljica. Njezin umjetnički i teorijski rad temelje se na sanjanju. Tehnikama sanjanja Saphire® koristi se kako bi otvorila iskonske prostore osjećanja i generirala semantički fluidne, kontradiktorne slike intenzivnih atmosfera. Svojim originalnim djelima stvara jedinstvene svjetove isprepletene jezikom naših snova. Primila je brojne slovenske nagrade za koreografiju, uključujući Zlatnu pticu (2005), Povodni mož (2005, 2013), nagradu Gibanica (2013, 2023) i nagradu Ksenija Hribar za koreografiju (2013) i za teoriju (2021).

Napisala je dvije knjige, Capfico: Zapisi iz utrobe kita (Capfico, Madrid) i Kazališta potencijalnosti: između etike i politike (Maska, Ljubljana). Godine 2018. osnovala je ELIAS 2069 – mjesto koje objedinjuje školu, umjetnički rezidencijski centar, organsku farmu i toplice na otvorenom u netaknutoj prirodi u dubokoj divljini južne Slovenije, mjesto koje je posvećeno obrazovanju i stvaranju na temelju tehnika sanjanja.

Koncept, koreografija, tekst i izvedba: Mala Kline
Dizajn svjetla, scenografija, kostimi i fotografija: Petra Veber
Glazba i zvuk: Kristijan Krajnčan
Video, sinkronizacija videa i mapiranje: Hana Vodeb
Literatura: Robert M. Hayden
Izrada scenografije: Gašper Puntar
Tehnička potpora: Hotimir Knific
Prijevod: Katja Kosi
Izvršna producentica: Ajda Kline
Produkcija: ELIAS 2069 i Mercedes Klein
Koproducenti: Mreža PAN-ADRIA / EN-KNAP (Španski Borci Cultural Center) – Ljubljana, Slovensko narodno kazalište Nova Gorica, Moment Maribor, Hrvatski kulturni dom na Sušaku – Rijeka, Zagrebačko kazalište mladih / Zagrebački plesni centar – Zagreb, Mediteranski plesni centar – Svetvinčenat, ArtistiAssociati Gorizia


Ulaznice po cijeni od €7 moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu i Foto Reviji uz naknadu od dodatnih €0,95 za obradu transakcije. Blagajna HKD-a otvorena je sat vremena prije programa.
Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice, isključivo na blagajni HKD-a, a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.

HKD klub
Skip to content