Međunarodni festival malih scena

Međunarodni festival malih scena, 28. po redu, u Rijeku dovodi sedam odabranih predstava iz Hrvatske, Poljske, Srbije te Bosne i Hercegovine u izvedbama odabranima po kriterijima izvrsnosti i inovativnosti.
Osnovna tema koja se ove godine pojavljuje u svim predstavama, a često i dominira, jest pitanje temeljnih ljudskih prava, onih koji su (i) u suvremenomu društvu nepravedno stavljeni u status manjine i time marginalizirani.

Nažalost, na prvom mjestu su prava žena, jer, sjetite se, živimo u društvu koje ženu u 21. stoljeću često tretira u srednjovjekovnom duhu. Ona je tek puki izdanak muškarca, nevažni dio rebra, a po hrvatskim trgovima kleče muškarci koji žele biti duhovni autoriteti ženama i od njih, između ostalog, traže čedno odijevanje! Jer, žene su, kako je rekao jedan svećenik – drugotne u odnosu na muškarca. Ali, festival se bavi i drugim marginaliziranim osobama ili društvenim skupinama, koje svoj tračak svjetla traže, ponekad i pronalaze, u emociji, vjeri u svoje snove ili iluzije, u pravilu izvan društva koje ih odbacuje.

PROGRAM FESTIVALA:

3.-18.5. Lica, maske, rekvizita; Shakespeareov svijet u poljskim kazališnim plakatima (kustos Zenon Butkiewicz) / izložba – Galerija Kortil
3.5. Ferrante: Genijalna prijateljica [HNK u Zagrebu] / u 19.30 sati
4.5. Shakespeare: Lear [Teatr Stary, Lublin, Poljska] / u 19.30 sati
5.5. Raine: Pristanak [Atelje 212, Beograd, Srbija] / u 19.30 sati
6.5. Vuković: 55 kvadrata [HNK Split] / u 19.30 sati
7.5. Pelević: Posljednje djevojčice [Kazalište Kosztolányi Dezső, Subotica] / u 19.30 sati
8.5. Williams: Tramvaj zvani želja [Teatar Ulysses Zagreb] / u 19 sati
9.5. Martinić: Moj sin samo malo sporije hoda [Sarajevski ratni teatar, BiH] / u 19.30 sati

Više informacija o predstavama: www.theatrefestival-rijeka.org

Organizator: Umjetnička organizacija HKD teatar, Međunarodni festival malih scena Rijeka
Suorganizator: Grad Rijeka
Manifestaciji su financijski pomogli: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija RH, Primorsko-goranska županija, Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu
Glavni sponzor ERSTE banka
Festivalska rezidencija: Plava laguna, Grand hotel Bonavia Rijeka


Prodaja ulaznica od 11. do 28. travnja radnim danom od 16 do 18 sati u atriju Hotela Bonavia, Dolac 4, a od 3. do 9. svibnja na blagajni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku sat vremena prije predstave.

HKD klub
Skip to content