Kinogibanja – ciklus večeri plesnog filma

Kinogibanja predstavljaju ciklus četiriju večeri plesnog filma i digitalnih ekvivalenata.
Druge večeri 28. travnja u 19 sati u Galeriji Kortil prikazat će se radovi Eleonore Vrdoljak VisualLetter#1 i Lazarus Ivane Kalc te će biti izvedena hrvatska premijera videoinstalacije i izvedbenog predavanja Mie Štark Zbornik pogleda. Projekciju prati razgovor s autoricama Ivanom Kalc i Mijom Štark koji moderira kuratorica programa Ivana Slunjski.

Plesni film ili ples za kameru djelo je koje spaja posebnosti plesnoga i filmskoga medija. U programu ovogodišnjih Kinogibanja zastupljeni su filmovi koji promišljaju plesnu građu s obzirom na prirodu i odnos tijela prema okolišu. Taj tematski okvir prisutan u plesnome filmu hrvatskih autora od prve pojave do suvremenosti svake večeri razmatra se iz drugog aspekta, od prostornih relacija tijela i okoliša, opreke prirode i kulture/civilizacije do posve imaginarnih svjetova, obuhvaćajući različite izvedbeno-filmske formate. Ciklus se fokusira na produkciju hrvatskih autora i posebnosti njihovih autorskih pristupa i stilova.


Eleonora Vrdoljak: VisualLetter#1 (1’32”)
Visualletter#1 poema je o promatraču. Svi se katkad nađemo u ulozi promatrača i zapamtimo fragmente događaja koji kao uspomene formiraju doživljaj i razumijevanje naše stvarnosti. Tako je ovaj film fragment i refleksija autoričine stvarnosti.
Autorica: Eleonora Vrdoljak / 2022.


Lazarus (24’42’’)
Lazarus je koreografija pisanih i vizualnih elemenata temeljena na procesu umjetničkog stvaranja i imaginacije u stvarnom vremenu. Inspiracija za rad dolazi iz virtualizacije suvremenog čovjeka, a govori o preuzimanje digitalizacije nad životom općenito u suvremenom svijetu. Naracija 24-minutnog videa prati tijek misli, ideja i događaja koji brišu granice imaginarnoga i stvarnoga. Gledatelj se suočava s digitalnim zaslonom koji teži dobiti status čovjekova najboljeg prijatelja u svijetu u kojem je stvarnost toliko isprepletena s virtualnim svemirom da se granice između njih gube i ruše, a mi ljudi postajemo bestjelesni i zauvijek zarobljeni u beskraju digitalnog svijeta.
Autorica (scenarij, režija, montaža, fotografija, zvuk): Ivana Kalc / 2021.


Zbornik pogleda (45’)
Videoinstalacija i izvedbeno predavanje
Zbornik pogleda utimativni je vodič za promatranje, gledanje, ali i osluškivanje. Objedinjuje znanja o fiziologiji vizualnog sustava, ali i povijest gledanja (koja su to mjesta za gledanje, građevine za bolje promatranje, pomagala za promatranje/gledanje – dalekozor, teleskop, mikroskop i slično). Rad meandrira i propitkuje kako gledamo sve što nas okružuje, kako promatramo, kako slušamo i primamo vijesti, odnosno podražaje bilo koje vrste. Zbornik pogleda ujedno je i komentar i prijedlog kako konzumirati medije pozornije te kako opaziti prirodu u gradskom okruženju, i tamo gdje ju je „grad progutao”, te na kraju zašto je važno uopće konzumirati prirodu. Zbornik pogleda baštini mudrost koju učimo od naših starih, razumijevanje i uočavanje sitnih detalja, prvo u prirodi, a onda unutar svekolikog okoliša koji nas okružuje. Publika je pozvana uroniti u vizualno iskustvo, a poslije se pojavljuje demonstratorica i predstavnica projekta koja sva ta znanja prenosi gledateljima. 
Autorica: Mia Štark
Rad nastaje u okviru Forecast – Skills e. V.
Premijera: ožujak 2023. u Radialsystemu, Berlin

Autorica fotografije: Camille Blake

Kinogibanja organizira Udruga Prostor plus u suradnji s Art-kinom i Galerijom Kortil, a financijski ga podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture i medija RH. 

Više informacija o programu prve i druge večeri nalazi se na linku.


Ulaz na Kinogibanja se ne naplaćuje.

HKD klub
Skip to content