Andrej Kurtin i Želimir Hladnik: Dual – izložba nagrađenih autora HDLU Rijeka

Galerija Kortil neće biti otvorena u subotu 30. prosinca te na praznik Sveta tri kralja 6. siječnja 2024.


U utorak 19. prosinca u 19 sati u Galeriji Kortil otvara se izložba autora Želimira Hladnika i Andreja Kurtina, dobitnika Nagrade galerije Kortil na protekloj godišnjoj izložbi članova HDLU Rijeka.

Izložba Dual predstavlja dva autora, dvije individue, različitih generacija, umjetničkih osobnosti i senzibiliteta, čiji se rad manifestira u različitim umjetničkim medijima.

Želimir Hladnik predstavlja se s ciklusom radova Vrijeme može čekati čije monolitne forme u drvu i gipsu tvore cjelinu koja je započeta prije petnaestak godina te odaju autorov osjećaj za materijal i ravnotežu skulpturne mase. Naziv ciklusa otkriva drugu dimenziju vremena koje odmiče, luta, teče nekim drugim tempom uslijed zanesenost umjetničkim procesom.

Andrej Kurtin u novom ciklusu Dvojina: svjetlost i tama simbolički prezentira svjetlost i tamu koji se manifestiraju u parovima motiva, izdvojeni kao znakoviti trenuci postojanja prirodnog svijeta. Pritom radi odmak od dosadašnjih mitoloških i književnih predložaka te narativnih prikaza i ekstrahira motive iz svijeta prirode poput žabe, štakora, stabla, brda ili stijene. Motivi su nam predstavljeni u paru, dvojini, u svjetlosti i tami, kao da u intimnom umjetničkom procesu uspostavljaju ravnotežu između dviju krajnosti svakog bića.

Foto: Ivan Vranjić

HKD klub
Skip to content