GIIPUJA @ HKD [Damjan Grbac]

Na koncertu će se predstaviti skladbe s prvog albuma Damjana Grpca GIIPUJA.

Iza imena GIIPUJA stoji akronim za Glazba Istre I Primorja U Jazz Aranžmanima. Povezujući etno glazbu Istre i Primorja sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac sa svojim se quartetom GIIPUJA otisnuo na intrigantno glazbeno putovanje, vješto interpretirajući glazbeno stvaralaštvo prošlosti kroz suvremene muzičke prakse, progovarajući jezikom tradicije kroz slobodu improvizacije.

Poznavateljima opusa projekta GIIPUJA dobro je poznato da kroz svoju glazbu promiču kulturno bogatstvo i tradiciju Istre i Primorja, bilo da se radi o diskografskim izdanjima ili mnogobrojnim koncertima. Na tom tragu su npr. izdanje Forest GIIPUJA, snimljeno u šumi i objavljeno na USB sticku u omotu od drveta oraha karakterističnog za područje u kojem je nastala i glazba ili upravo najavljeno izdanje va kamike / u kamenu, također na USB-u  sa omotom od primorskog kamena. Najavljeno izdanje va kamike pod naslovom GIIPUJA za Matetića nastalo u čast Ivana Matetića Ronjgova, velikog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga, koji je teoretski izradio, uokvirio i fiksirao istarsku ljestvicu, bilježio narodna pjevanja svoga kraja, i skladao u tom duhu, također je GIIPUJA-ina suptilna i neraskidiva poveznica sa tradicijom.

GIIPUJA često izlazi iz komfora koncertnih dvorana i klubova. U prošlosti nisu postojale koncertne dvorane, festivali, velike produkcije, marketing, promocija, društvene mreže ili internet. Glazba se izvodila u raznim životnim prilikama i različitim ambijentima.Vjenčanja, sprovodi, rođenja, trgovi sela ili gradova, dolci, vrtovi, ulice, kuće, šterne, bili su pozornice na kojima se glazba izvodila iz gušta, zabave, tradicije i druženja. Bez pozornice, svjetlosnih efekata ili ozvučenja, GIIPUJA se izlaskom u javne prostore prepušta iskonskom poštovanju zvuka.

Rađa se nova ideja. 100 šterni, ćo! cjelogodišnja je turneja od sto koncerata na šternama Istre i Primorja, otoka i Gorskog kotara. Svaki od koncerata zabilježen je kamerom, kako bi se, osim glazbe, prenijela autentična atmosfera svake od lokacija na kojoj će GIIPUJA predstaviti svoju glazbu.

Vizure snimljenih mjesta postat će trajne razglednice koje će živjeti u virtualnom digitalnom svijetu, dostupne znatiželjnicima sa svih strana svijeta, a povezane autentičnom glazbom GIIPUJA-e. GIIPUJA će na nastupima u okviru ove turneje ugostiti i prijatelje glazbenike koji će svojim izvedbama dodati novu boju autentičnom glazbenom koloritu originalne postave.

GIIPUJA su Damjan Grbac – kontrabas, Marko First – violina, sopela, Aldo Foško – bas klarinet i Tonči Grabušić – bubnjevi.

GIIPUJA nas svakim novim koncertom i diskografskim izdanjem, na što se naslanja i projekt 100 šterni, ćo!, vodi kroz jedinstveno glazbeno iskustvo, promovirajući hrvatsku autohtonu glazbu, aktualizirajući je u suvremenom kontekstu i otvarajući joj vrata u svijet kako bi nastavila živjeti za nove generacije.

HKD klub
Skip to content