preOKRET: Gentle Unicorn [Chiara Bersani]

Predstava se održava u sklopu Festivala inkluzivnih scena preOKRET, u suradnji s 41. Tjednom suvremenog plesa / Hrvatskim institutom za pokret i ples.

PODRIJETLO
Podrijetlo jednoroga gotovo da je nepoznato. Njihovi korijeni su se izgubili dok su rastresene generacije ljudskih bića slijedile jedna za drugom. Možda oni dolaze iz nesporazuma, iz pogrešne interpretacije rukotvorina izrađenih u Indiji, tijekom Brončanog Doba. U to je vrijeme jednorog bio vol, prikazan u profilu, sa samo jednim rogom. Povjesničari navode kako je u to doba ikonografija bila dvodimenzionalna, da je drugi rog vjerojatno sakrio onaj prvi. Međutim, pisanje Ctesias od Cnidusa, starogrčkog povjesničara, koji je pripovijedao o susretu s ovom životinjom tijekom putovanja u Indiji, stvorilo je biće sa slabim podrijetlom. Što se događa u kolektivnoj mašti kada se mitološki lik pojavljuje bez mita koji utemeljuje i opravdava njihovo postojanje? Nastaju krhki i iskorijenjeni simboli. Savršeni žrtveni jarac za one koji žele investirati u različite vrste značenja. Dakle, tijekom stoljeća jednorog je mijenjao oblik (vol s rogom; mješanac konja i magarca; konj s kozjim papcima i lavlji rep), preci (od poganskog bića do simbola pape), što znači (od magičnog iscjelitelja do čuvara čestitosti i čistoće djevojaka, branitelja katoličke ideologije od turske najezde), dok nije postao suvremena pop ikona. Jednorog, stvorenje bez domovine i povijesti, ljudsko je biće iskorišteno i zlorabljeno, oduzetog prava na govor. Danas želim ispraviti njihove nedaće. Želim im dati ljubav, priču, izbor.

IZJAVA NAMJERE ZA IZGRADNJU JEDNOROGA
Ja, Chiara Bersani, visoka 98 cm, samoproglašavam svoje tijelo, mišiće i kosti jednoroga. Kako ne poznajem njegovo srce, pokušat ću dati moj dah i moje oči. Dotjerat ću njihov imidž, napravit ću kostim od njih što će postati oklop i koža. Otkrit ćemo naše pokrete, naše poljupce, naše pozdrave, naše zijevanje, putem dijaloga između mog oblika, djelovanja, i njihovog oblika, odjeće. Ja, Chiara Bersani, 32 godine, preuzimam odgovornost da poželim dobrodošlicu dugogodišnje zbunjenosti. Izjavljujem da dajem glas univerzalnim pitanjima koja su ga zbunjivala: “Zašto postojim?” “Odakle dolazim?” “Ako me sutra pronađeš u svom vrtu, što bi učinio?”, “Dobar sam ili loš?”, “Vjerujem li u Boga ili sam ja Bog?”, “Gdje je moja ljubav?” i “Tko ih je  ubio?”, “Zašto ne mogu izabrati umrijeti, sada kada sam došao do najponižavajućeg stadija mog starenja i postao sam samo rogati konj, sa dugom koja mi izlazi iz dupeta?”

POLITIČKO TIJELO
Od kada sam počela raditi kao izvođač, a kasnije i kao redatelj/autor, uvijek sam svoje misli usmjeravala na tijelo, kao skrbnik unikatne i jedinstvene priče. Nakon dugog putovanja po biografskom i autobiografskom imaginariju, počela sam mijenjati način razmišljanja o istom konceptu tijela. Tijelo mi se više nije činilo pukim svjedočanstvom proživljene priče, već politički entitet, označen kao takav posredstvom okršaja i susreta s društvom. Tada sam počela oblikovati koncept političkog tijela. Tijelo obavlja svoju društvenu funkciju kada se odluči stopiti u društvo nametanjem drugima kako bi bilo vidljivo. Osobe koje ga upoznaju prisiljene su mu dati značenje, interpretirati ga, stvoriti očekivanja oko njega. Tijelo odabire izvršiti svoju političku dužnost kada prihvaća značenja koja su sebi dana, analizira ih i personalizira pretvarajući se u manifest koji je svjestan sebe.

Nisi ti taj koji me tumači, pokazat ću ti način da me razumiješ.
Uzimam odgovornost nacrtati sliku kakvu će svijet imati o meni.

Ova refleksija provlačila se kroz sve radove koje sam kao autor stvarala od 2012. godine do danas. Političko tijelo uvijek je bilo transverzalni subjekt studija, promatrano na različite načine i na različitim tijelima. Sada, s Nježnim jednorogom, vrijeme je da se pozabavim ovom temom utjelovljujući je ja, sama, na pozornici.

Autor / izvedba: Chiara Bersani
Dizajn zvuka: F. De Isabella
Dizajn rasvjete i tehnička direktorica: Valeria Foti
Inscenator: Paolo Tizianel
Dramaturški savjetnici: Luca Poncetta, Gaia Clotilde Chernetih
Scensko plesni pokret: Marte Ciappine
Umjetnički savjetnik: Marco D’Agostin
Kostimi: Elise Orlandini
Promocija: Giulia Traversi
Ured za komunikaciju i tisak: Dalila D’Amico
Producentica: Eleonora Cavallo
Administrativni savjetnik: Chiara Fava

Chiara Bersani talijanska je izvođačica i autorica aktivna u području izvedbenih umjetnosti, istraživačkog kazališta i suvremenog plesa. Kao izvođač i kao redatelj/koreograf kreće se kroz različite izvedbene jezike i vizije. Njezini radovi su predstavljeni u međunarodnim krugovima izvedbene scene, stvarani kao kreacije u dijalogu s prostorima različite prirode i uglavnom su usmjereni onkraj scene.

Foto: Alice Brazzit


Ulaznice po cijeni od €7 moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji te na benzinskim postajama Petrol / Crodux uz naknadu od dodatnih €0,95 za obradu transakcije. Blagajna HKD-a otvorena je sat vremena prije programa.

HKD klub
Skip to content