Budi susjed! [Urbani separe]

Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se u više od sto navrata spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora.

Zamisli grad u kojem su si svi – susjedi. Rijeku čiji su kvartovi življa mjesta, puna zelenila, kulture, zabave i učenja, pravih javnih prostora te zajednica koje o svemu tome brinu.

Kvartovski festivali, akcije uređenja javnog prostora, zajedničko kuhanje, vođene šetnje i obilasci, radionice, izložbe, koncerti i razgovori samo su dio alata koje posljednjih godina razvija i koristi Urbani separe. Kroz bogat fotografski materijal, anegdote i recepte, izložba dokumentira nesvakidašnje i jedinstvene doživljaje koje stvaraju događanja Urbanog separea – pokazujući koliko je malo potrebno da se dogodi vidljiva promjena.

Kvart, pa i grad, imaju snagu spojiti nas na načine koji često ispadnu dosta nadrealni. Radi se o jednom lijepom, velikom čitanju grada u kojem Rijeka postaje zajednički poligon za razvoj svega što dijelimo – od kulture i povijesti, pa do javnog prostora i prirode.

Izložba će za vrijeme svoga trajanja od 9. do 27. travnja dodatno oživjeti javni prostor Sušaka kroz mnoštvo aktivnosti šetnji, razgovora i radionica, a Urbani separe će u Kortil preseliti i svoj ured te će ih se tamo moći susresti radnim danom od 17 – 20 sati.

Foto: Tanja Kanazir

O Urbanom separeu
Urbani separe izrastao je iz građanske inicijative u godinama kada se Rijeka pripremala postati prijestolnica kulture, kao jedna od najaktivnijih udruga na našem području kroz svoje aktivnosti zajedno sa sugrađanima promišljaju bolji grad. Na Zametu i Brajdi oživljavali su tržnice koje ubrzano umiru, na Mlaki pokazivali važnost parkova u životu grada, na Pećinama putovali od prve do zadnje plaže, Rječinu zamišljali kao park prirode, ozelenili i oslikali Kružnu, otvorili privremeno kupalište u centru grada, istraživali Harteru kao eksperimentalni i zeleni kvart. U tim je promjenama, privremenim ili dugotrajnijim, sudjelovao velik broj sugrađanki i sugrađana. Od susjeda i građanskih inicijativa, preko udruga i institucija, kulturnih organizacija, lokalnih obrta i zanatlija, pa sve do mjesnih odbora i predstavnika Grada.


Izložba Budi susjed! u galeriji Kortil otvorena je od 9. do 27. travnja – radnim danom 10-13 te 17-20, a subotom 10-13 sati.

Prijatelji izložbe Budi susjed! u Galeriji Kortil su Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeka, Radio Roža, BrkLee Brewery, Adriaprint, CTK Rijeka, PD Kamenjak, Kultura svima, Vijeće mladih Benčić, HKD na Sušaku, Hotel Neboder, RE-EX, Atelje Mirna Sišul, Galerija Pasaž, Građevinska tehnička škola Rijeka, OŠ Centar, Volonteri u kulturi, Demonica Studio, Forever Yours Studio.

Izložbu financijski podržavaju Galerija Kortil, Grad Rijeka Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, te Primorsko-goranska županija. Cjelogodišnji razvoj udruge Urbani separe podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

HKD klub
Skip to content