8558 HACK

Predstava u organizaciji Generalnog konzulata Italije u Rijeci u sklopu XXIII. izdanja Tjedna talijanskog jezika u svijetu s temom Talijanski jezik i održivost.

Prva žena na čelu Astronomskog opservatorija u Italiji (od 1964. do 1987. upravljala je Zvjezdarnicom u Trstu, koja u njezino vrijeme postaje međunarodnom referentnom točkom), Margherita Hack, uz svoje znanstvene zasluge, tijekom godina postala je i primjer: svojom visokom profesionalnošću, u kombinaciji s nezaboravnom razigranošću, ulijevala je optimizam; a autoritetom svoje uloge legitimirala je mogućnost autonomne i originalne misli.

Hack fascinira i intrigira ne samo zbog svog izvanrednog doprinosa kao znanstvenica, već zato što je bila slobodna žena. Slobodna živjeti dosljedno svojim uvjerenjima, koja nisu uvijek bila u skladu s uvjerenjima većine ljudi. Zahvaljujući učenju, predanosti, hrabrosti i pozitivnoj odlučnosti, Margherita Hack bila je žena koja se znala probiti u profesionalnom životu i ostvarila svoj potencijal kao pojedinac.

8558 HACK je priča o životu podržanom zaraznim povjerenjem: ne tupim optimizmom o veličanstvenoj i progresivnoj sudbini čovječanstva, već samopouzdanjem i idejom da sposobnost u kombinaciji s primjenom uvijek donosi plod.

Naš proučavatelj zvijezda je lik koji simbolički spaja dvije napetosti; ono gledanje gore, u nebo, iza vlastitog horizonta, prema dalekim svjetovima koji su još neistraženi, i mogućnost da se to učini ne samo pjesnikovim alatom, već znanstvenom metodom: gledajući zvijezde nogama čvrsto na zemlji.

HKD klub
Skip to content