preOKRET 8. festival inkluzivne scene: Becoming – Dancer

U predstavi Becoming – Dancer, Wongyoung i Kisub inspiraciju nalaze u ikonografskom djelu Trio A, američke koreografkinje Yvonne Rainer. Prikazuje se drugačije tijelo na pozornici, a time se propitkuje i samo poimanje tijela: ako je ples otvoren svim vrstama kretanja, da li je svaka kretnja dostupna svakom tijelu? Kada svaki pokret postaje ples, kako si zamišljamo tijeko koje ga isplesuje? Predstava poziva tijelo da istraži što znači plesati.

Becoming – Dancer je duet u suvremenom plesnom izričaju koji se odvija između plesača u kolicima Wongyoung Kima i plesača bez invaliditeta Kisub Choi (Projekt YYIN), a koji realiziraju predstavu kroz zajedničku koreografsku suradnju. Djelo je premijerno izvedeno 2020. u Seoulu, Južna Koreja.

Propitkujući ontologiju plesa
Danas nije čudno da se bilo koji pokret može pretvoriti u ples. Ples je otvoren svim vrstama pristupa, različitim pokretima  pa čak i ne-pokretanju.  Pitanje što je to ples, doista se čini zastarjelim. Ukoliko je ples otvoren svim kretnjama, da li je onda i svo kretanje pristupačno svim tijelima? 

Kada  svaki pokret postaje ples, kako li onda zamišljamo to tijelo koje pleše? Kako bismo radikalizirali što je to ples, te kako bismo proširili svoja maštanja o tome što bi ples mogao biti, ne ispitujemo samo kretanje, već poimanje tijela kojeg preispitujemo kroz predstavu Becoming – Dancer

Wonyoung Kim  je svestrani kripl. On je i pravnik, te autor brojnih vrlo uspješnih književnih ostvafenja, te izvođač koji je nastupio u brojnim djelima zajedno sa svojim kolicima. Kao pravnik i pisac, vjeruje u moć jezika, jer upravo jezik postavlja pravila koja omogućuju nešto snošljivi život invalidnim osobama. Kao izvedbeni umjetnik, duboko je zabrinut da izvan jezika postoji jedno bitno područje a koje se odupire bilo kakvoj regulaciji: tijelo. 

Njegova duboka posvećenost kazlištu i plesu proizlazi iz želje i nezaustavljive nakane da potvrdi svačije i svako tijelo kao jedinstveno i lijep. Naročito ističe predstave u kojima je i sam nastupao: Love and Friendship Discrimination Act (2019.) i  Struggle for Recognition: The Artist s (2019.).

Project YYIN je umjetnički kolektiv kojeg čine umjetnici Sinae Rha (kazališni redatelj i koreograf) i Kisub Choi (koreograf i plesač), žive i djeluju u Seoulu u Južnoj Koreji. Od ideje da mogućnosti unutar suvremenog plesa moguće opstaju u samoj njegovoj (ne)mogućnosti, umjetnici istražuju  disonancu između koreografije – pisane, stamene, zatvorene i konačne – i plesa: tjelesnog, neizvjesnog, nesavršenim, nedostatnim. Od vlastitih radova ističu: Swim the Abyss (2017.-18.),  Questions (2019.), Practica Geometriae(2020.) i  Quad (2020.-21.).

Plesači: Wongyoung Kim, Kisub Choi
Dramaturgija: Eunbin Ha
Oblikovanje zvuka: Onyoo Na
Kostimografija: Hojin Jeong
Oblikovanje rasvjete: Yeonhwa Kong
Producentica: Soohye Jang
Uz potporu: Korea Disability Arts and Culture Centre, Korea Arts Management Service


preOKRET festival inkluzivne scene je umjetnička manifestacija koja se već osmu godinu za redom organizira u Rijeci, a kojom se nastavlja rad i razvoj plesne inkluzije osoba s invaliditetom na području suvremenog plesa i izvedbene umjetnosti. Festival je financijski podržan sredstvima Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija RH i Primorsko- goranske županije.

Izvedba Becoming – Dancer realizirana je u  suradnji sa 40. Tjednom suvremenog plesa/ Hrvatski institut za pokret i ples


Ulaznice po cijeni od €6 (45,21 kn) moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,85 (6,40 kn) za obradu transakcije. Blagajna HKD-a otvorena je sat vremena prije programa.

HKD klub
Skip to content