Vijesti

Platforma za suvremeni ples Moving Balkans objavljuje svojih prvih Top 10 umjetnika

Platforma za suvremeni ples Moving Balkans objavila je izbor Top 10 suvremenih plesnih umjetnika (i kolektiva) čiji će radovi biti predstavljeni na prvom Movingu Showcaseu balkanskog suvremenog plesa. Predstavljanje će se održati od 10. do 13. svibnja 2025. u tri grada: Ljubljani, Zagrebu te u Rijeci, u Hrvatskom kulturnom domu koji je član ove platforme.

Iz vrlo konkurentne grupe od skoro 180 prijavljenih, umjetnički odbor Moving Balkansa i dva međunarodna plesna stručnjaka izabrali su na sastanku u Ateni 10 umjetnika čiji radovi odražavaju raznolikost, kreativnost i inovativnost koje definiraju suvremenu plesnu scenu na Balkanu. Odabrani umjetnici/kolektivi (abecednim redom) i njihovi radovi:

Patricia Apergi: The House of Trouble (Grčka)

Filiz Bozkuş Al: GONG (Turska)

Saša Božić: AGENDA (Hrvatska)

Emese Cuhorka & Csaba Molnár: Masterwork for Six Dancers (Slovenija)

Simona Deaconescu & Vanessa Goodman: BLOT – Body Line of Thought (Rumunjska)

Stanislav Genadiev: Saline Nebula (Bugarska)

Linda Kapetanea & Jozef Fruček: Silence (Grčka)

Christiana Kosiari: RUNWAY (Grčka)

Barbara Matijević & Giuseppe Chico: Screenagers Vol.2 (Hrvatska)

Marko Milić: DILF (Srbija)

Moving Balkans Contemporary Dance Showcase bit će jedinstvena prilika za ove talentirane umjetnike da svoje radove predstave međunarodnoj publici plesnih profesionalaca, umjetničkih organizacija i javnosti. Prezentacija ima za cilj stvoriti umjetničku mrežu koja potiče dijalog, razmjenu i buduće suradnje diljem regije i šire.

Platforma Moving Balkans pokrenuta je početkom 2024., sufinancirana od strane Europske unije, s misijom povećanja vidljivosti i konkurentnosti balkanskog suvremenog plesa na globalnoj razini. Kroz ovaj showcase i druge inicijative, Moving Balkans predan je podržavanju i podizanju kreativnog potencijala plesnih umjetnika regije.

HKD klub
Skip to content