Zoom festival: New Stages

OD 16 SATI

Asja Krsmanović: Kiselina
Kiselina je obiteljski ritual, gdje svi članovi obitelji zajedno pripremaju zimnicu. Oni provode jedan dan u godini u udaljenom gradu koji umire, režući povrće i stavljajući ga u staklenku. To je jedino što ovu obitelj drži na okupu. U ovoj predstavi Krsmanović pokušava istražiti kako se obitelj nosi s gubitkom jednog od svojih članova i kako to mijenja dinamiku obiteljskih odnosa. Priča je smještena u stan, na dan koji se ponavlja, ali svaki put netko drugi nedostaje.

Asja Krsmanović rođena je 1988. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje trenutno završava master studij. Radi kao dramaturginja, scenaristica, te kao jedna od selektorica i menadžerica programa Sarajevo Film Festivala. 

Autorica: Asja Krsmanović
Redateljica: Ajla Bešić
Igraju: Emina Topolović, Iman Bubić, Ana-Marija Tomić, Antonija Blaće, Armin Filipović i Nedim Džinović

Dario Bevanda: Tama na rubu grada
Radnja komada se odvija u malom stanu na periferiji grada. Jedna je od najtežih zima koje je grad vidio i snijeg pada takvom snagom da je visok gotovo dva metra. Fikreta i Betina žive od čišćenja tuđih kuća i stanova. Betina pronalazi diktafon i kutiju starih audio kazeta na dnu ormara u jednom od stanove koje čiste. Postaje opsjednuta vrpcama na kojima je audio dnevnik što ga je prethodni stanar snimao tijekom rata.

Dario Bevanda (1985, Sarajevo) diplomirao je dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Radio je na mnogim predstavama kao dramaturg i dramatičar. Za svoju prvu cjelovečernju dramu “Pink Moon” dobio je nagradu “Miodrag Žalica” za najbolji izvedeni bh. dramski tekst na 18. Festivalu bh. drame u Zenici, Nagradu za najbolji dramski tekst savremenog autora na 38. Pozorišnim igrama BiH u Jajcu i nagradu “Zlatno pero” za najbolji dramski tekst bh. savremenog pisca na 36. Susretima pozorišta BiH u Brčkom. Njegova drama “Babylon Blues” nagrađena je 2020. na konkursu za najbolji bosankohercegovački dramski tekst koji je organizovalo Bosansko narodno pozorište u Zenici. Napisao je scenarij za kratki film “Jama”, premijerno prikazan 2019. u natjecateljskom programu 25. Sarajevo Film Festivala.

Autor: Dario Bevanda
Redateljica: Ajla Bešić
Igraju: Emina Topolović, Ana-Marija Tomić i Armin Filipović

+ razgovor nakon izvedbi: Jelena Kovačić, Asja Krsmanović i Dario Bevanda



OD 18 SATI

Lucija Klarić: 35 kvadrata ili 35 Nigdjezemska
35 kvadrata ili Nigdjezemska dramski je tekst o pet likova, jednom kauču i premalo prostora za sve koji su se ugurali na tu šačicu metara kvadratnih. Zahvaljujući novoj Vladinoj socijalnoj mjeri neimenovane države na rubu Europe za mlade do 33. godine, petero nespojivih karaktera započinje suživot u kojemu se hrvaju jedni s drugima i vlastitim idejama koje su često u disparitetu s realnim svijetom. Možda petero figura ne dijeli ništa više od pripadnosti istoj generaciji, ali od stanara 1 do stanara 5, sve ih je prijelaz milenija obilježio i zarobio u stanju vječitog djetinjstva u kojem su trebali brzo odrasti iako budućnosti nema.

Lucija Klarić diplomirala MA studij dramaturgije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Uz studij pohađa i dva puta Erasmus stručnu praksu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kao dramskoj spisateljici čitaju joj se i izvode drame u Hrvatskoj i Francuskoj. Rezidentica je Odyssee programa u 2021. i 2023.godini te za “Elidino galaktičko putovanje” koje razvija u La Chartreuse, Villeneuve-les-Avignon dobiva 1.nagradu “Mali Marulić”. Piše scenarije za dječje serije uz potporu HAVC-a i u produkciji HRT-a. Kao autorica bavi se i poljem između izvedbe i igara.

Autorica: Lucija Klarić
Redatelj: Ivan Planinić
Dramaturginja: Ana Perčinlić
Igraju: Iskra Jirsak, Iva Kraljević, Pavle Vrkljan, Domagoj Janković, Bernard Tomić
Sudjeluje: Lucija Klarić

+ razgovor nakon izvedbe: Nataša Antulov i Lucija Klarić


OD 20 SATI

Mina Milošević: Lyzistrata
Lizistrata je predstava o mladoj, buntovnoj feministici koja vodi žene u seksualni štrajk kako bi okončala Peloponeski rat, odnosno natjerala Dioniza (navodno boga komedije i tragedije) koji želi biti jebač kako bi postao umjetnik. Kroz svoja komična, ali i bolna sjećanja na štrajk – masovni pidžama party koji je ujedinio Erinije, Bakhe, Atenjanke i Spartanke – prolazi uz pomoć proročice Kasandre iz Hrama u Delfima, svoje terapeutkinje. Dolazak muškaraca prekida štrajk, Lizistrata vodi ljubav s Dionizom i pokušava skinuti njegovu komičnu masku, ali nakon grubog prekida u kojem se on pojavljuje u svom tragičnom osvetničkom svjetlu, Lizistrata se odlučuje preseliti u Delfe i tamo shvaća da je umjetnica.

Mina Milošević (1998, Požarevac) je dramaturginja, dramska spisateljica i scenaristkinja. Diplomirala je dramaturgiju i masterirala teoriju dramskih umetnosti i medija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Dobitnica je nagrade “Profesor Boško Milin” za svoj master rad na temu ženskog prijateljstva u suvremenoj domaćoj drami. Dramaturginja je predstave Dr Auslander (Made for Germany) (BITEF festival, Jugoslovensko dramsko pozorište), Obraćanje naciji (Atelje 212), Orlando (Narodno pozorište u Beogradu), Ibzenove aveti(Beogradsko dramsko pozorište) i Negotiating Peace (Quendra Multimedia, Oda Theatre). Autorica je drama: Lizistrata (BITEF polifonija), Ibzenove aveti (Beogradsko dramsko pozorište), Sati (Fakultet umetnosti, Kosovska Mitrovica/Zvečan). Autorica je scenarija za strip Tačka ključanja: ka feminističkoj utopiji (Centar za ženske studije), scenarija za dugometražni dokumentarni film Kako se kuvala studentska borba (DKSG), i za kratki film Džimi plovi daleko (r. Tamara Broćić). Piše kazališne kritike za portal See Stage, pisala je za portale Iz Off-a i vodila emisiju Radio Nezavisna na Radioaparatu. Sudjelovala je u radu Doma kulture Studentski grad kroz Borbeni seminar i Akademski filmski centar.

Autorica: Mina Milošević
Redateljica: Divna Stojanov/Mina Milošević
Igraju: Marta Bogosavljević, Ivana Velinović, Jovana Berić, Jovana Cvetković (Zoom)

+ razgovor nakon izvedbe: Sunčica Šido i Mina Milošević


Ulaz je besplatan uz rezervacije na info@drugo-more.hr.

HKD klub
Skip to content