Vijesti

Pokrenuta inicijativa udruživanja hrvatskih etno i world music festivala

U Hrvatskoj je po prvi put pokrenuta inicijativa udruživanja etno i world music festivala – osnivači su dvije ustanove u kulturi, četiri udruge i jedan ured turističke zajednice koji u Hrvatskoj organiziraju festivale i koncerte posvećene tradicijskoj, etno glazbi i world musicu. Trenutni članovi inicijative su: Špancirfest iz Varaždina, E.T.N.O. KC iz Koprivnice, Kamičak Etno Festival iz Sinja, Krk Etno Fest: Put Kaštela, Metno Festival iz Makarske, Vrelo zvuka iz Zagreba i riječki festival svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno.

Inicijativa je nastala iz potrebe da se na području Hrvatske osvijesti postojanje festivala posvećenih tradicijskoj glazbi kao zasebnoj vrsti glazbe i glazbenim žanrovima koji aktualiziraju i moderniziraju tradicijsku glazbu, a to su etno glazba i world music. Inicijativa je neophodna iz više razloga, a jedan od njih je nepostojanje programa i projekata zamišljenih za prijavljivanje etno/world music festivala na natječaje koji bi bili ostvareni i dostupni na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Nadalje, pokretanjem inicijative želi se postići i prepoznatljivost na državnoj razini s obzirom na to da veliki broj ljudi nije upoznat s navedenim žanrovima, iako su u zadnjih desetak godina postali jedni od traženijih, najuzbudljivijih i najprogresivnijih, ali i sve masovnijih glazbenih žanrova u svijetu.

Hrvatski glazbenici prate svjetske trendove pa trenutno imamo 40-ak domaćih izvođača orijentiranih upravo na ove žanrove, a svi oni nastupaju upravo na našim festivalima uz, naravno, inozemne goste. Inicijativa ima za cilj i zajedničko predstavljanje na inozemnom tržištu, posebno na najvećim žanrovskim festivalima i sajmovima poput Womexa ili Babel Music. Želja nam je postići kontinuirano međusobno umrežavanje, te ostvariti razmjenu ideja koje bi pomogle razvoju svakog pojedinačnog festivala, ali i generalne etno/world music scene u Hrvatskoj.

Do sada se na području Hrvatske nikada nisu okupili svi postojeći organizatori etno i world music festivala, što je posebnost inicijative i njezina najveća snaga, ali i nepobitan indikator stanja i potreba organizacijskih tijela koji omogućuju da se ta scena održava i raste, upućujući na važnost promjene unutar sustava i podizanje razine svijesti građana Republike Hrvatske.

Inicijativa posjeduje veliku količinu stručnog znanja i jaku struju svijesti usmjerenu prema istom ishodištu koja će kroz svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve obogatiti hrvatsku glazbenu scenu, te privući glazbenike iz cijeloga svijeta, istodobno njegujući korijene hrvatske glazbene baštine, što u današnjem svijetu brzih promjena postaje imperativ za državni kulturni integritet. Štoviše, inicijativa u svoje programe uključuje nematerijalna dobra upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva poput dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore, međimursku popevku i ostalu nematerijalnu kulturnu baštinu s popisa.

Inicijativa okuplja stručne ljude i istaknute osobe na području hrvatske etno/world music scene koji su kroz svoj rad i iskustvo uvidjeli sve veću potrebu za postojanjem i razvijanjem etno/world music festivala u Hrvatskoj.

Uz provedbu cijelog niza tradicijskih plesnih, pjevačkih, kulinarskih, zanatskih i glazbenih aktivnosti i bogatog glazbenog programa, inicijativa će stvoriti snažnu mrežu na razini države s cijelim nizom povezanih udruga, glazbenika, ustanova, KUD-ova, OPG-ova, turističkih zajednica i volontera.

HKD klub
Skip to content