Vijesti

HKD na Sušaku najavio novu sezonu i novo vodstvo Galerije Kortil

Nakon ljetne pauze Hrvatski kulturni dom na Sušaku kreće punom parom dalje, uz mnoštvo novih programa, dobro poznate kućne programe od kojih će neki doživjeti promjene, međunarodne suradnje i gostovanja te od ove sezone i novo vodstvo Galerije Kortil. Programe su na konferenciji za medije najavili ravnatelj HKD-a na Sušaku Edvin Liverić, voditeljica Galerije Kortil Ivana Lučić i koordinatorica programa u HKD-u Jelena Tondini.

Scenski programi
Nova sezona kreće 4.9., a rujan u HKD-u slobodno se može nazvati i festivalskim mjesecom jer nas očekuje njih čak tri. Mjesec i sezonu otvara festival suvremenog plesa i cirkusa Periskop, a na svom rasporedu u HKD-u nudi pet predstava. Slijedi History Film Festival koji se održava na više lokacija, a u posebnom dijelu svog programa u HKD-u posvećuje se vezama glazbe i filma – uz glazbene dokumentarce. Europski festival suvremenih kazališnih praksi Tranzit u rujnu nudi istraživački lab, radionice, predavanja i predstavljanja radova nastalih tijekom rezidencije umjetnika u Rijeci.
Na HKD-ovoj će se pozornici ponovno moći gledati cijeli niz humorističnih, dramskih i plesnih predstava, monodrama, stand upova, a od gostovanja koje valja istaknuti prva je humoristična predstava Ništa im neće bit’ Kazališta Moruzgva 21.9., s Ecijom Ojdanić i Franom Maškovićem koji briljiraju u glavnim ulogama ove komedije koja se bavi s ljubavi, odnosima i novim počecima. Tu je i Kazalište Planet Art Marka Torjanca koje u posljednja tri mjeseca ove godine u HKD-u gostuje s čak četiri svoje predstave – Ljubavna pisma, Posljednja Freudova seansa, Ritina škola i Tko je ovdje lud?

U listopadu će HKD biti domaćin godišnjeg sastanka europske plesne mreže Aerowaves, u sklopu kojeg u Rijeku dolazi pedesetak plesnih profesionalaca, koji će u četiri intenzivna dana izabrati 20 najboljih mladih koreografa, od njih 620 prijavljenih na Aerowavesov natječaj za Twenty24 umjetnike. Odabrani umjetnici dobivaju logističku i financijsku potporu mreže te im se otvaraju vrata brojnih kazališnih kuća diljem Europe. U sklopu ovog sastanka bit će prikazane i dvije atraktivne predstave, koje će biti otvorene i za javnost – Graces Silvie Gribaudi 23.10. i SCREENAGERS Vol.2 Giuseppea Chica i Barbare Matijavić 25.10. Silvia Gribaudi dolazi uz potporu Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, a SCREENAGERS Vol.2 uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Teatroskopa – regionalnog programa za izvedbene umjetnosti koji su pokrenuli Francusko Ministarstvo europskih i vanjskih poslova, Francusko Ministarstvo kulture i Francuski institut.

Kućni programi
Tradicionalni HKD-ovi programi, Božićni koncert i koncert za Valentinovo su u visokoj pripremi, po već iskušanom receptu – za blagdansku atmosferu pobrinut će se jedan od poznatih riječkih vokalista, ove godine to je Boriš Štok, a za Valentinovo HKD najavljuje popularno novo ime hrvatske estrade Niku Turković. Koncertnim naslovima se pridružuje i istarska željezna lady Tamara Obrovac koja će u HKD-u nastupiti na Dan žena.

Od kućnih programa, dalje, i sve jače, ide festival suvremenog plesa Port od Dance koji se planira za datume 13.-19.5. i donosi selekciju recentnih domaćih i europskih plesnih ostvarenja, ali i predstava u virtualnoj stvarnosti.

Festival Porto Etno u 2024. godini će, nakon sedam godina postojanja, doživjeti i neke promjene – osim preseljenja na novi datum krajem lipnja, očekuju ga i neke konceptualne promjene, a za sljedeću godinu je organizacija u lovu i na jedno zaista veliko ime svjetske estrade, uz pomoć mreže MOST, čiji je HKD član.

HKD klub i Lektira u HKD-u
Nakon uvođenja na početku prošle sezone, program vjernosti u kulturi HKD klub prikupio je puno veći broj članova od planiranog pa se njegove aktivnosti punom snagom nastavljaju i dalje. Članstvom u ovom klubu HKD nagrađuje svoje vjerne posjetitelje za njihove dolaske na izvedbene i likovne programe, omogućuje im popuste za pojedine programe te informira članove o svim događanjima u HKD-u. Sljedeći korak koji se planira za HKD klub je digitalizacija, tj. prebacivanje na beskontaktne digitalne kartice.

U novoj sezoni nastavlja se još jedan program razvoja publike, Lektira u HKD-u koji za cilj ima približavanje izvedbenih umjetnosti školarcima kroz prikazivanje predstava koje su dio nastavnog programa, kako bi učenicima dolazak u kazalište učinili i zanimljivim i korisnim. Program će se provoditi u suradnji s riječkom Akademijom primijenjenih umjetnosti, studijem Gluma i mediji.

Galerija Kortil – novo vodstvo za novu sezonu
Nakon sjajnih 26 godina postojanja, odlaskom u mirovinu svoje prve voditeljice Jolande Todorović Galerija Kortil je od 1.9. dobila novu voditeljicu Ivanu Lučić.
Do kraja 2023. godine Kortil će ponuditi još 6 izložbi, dok je javni poziv za predlaganje izložbenih programa u Galeriji Kortil u 2024. godini još aktualan, a rok za slanje prijedloga je do 11. rujna.
Izložbom Nevjerni psi i druge priče: Riječki rock u 20 točaka 5.9. započinje nova sezona i u ovom izložbenom dijelu HKD-a. Autor izložbe je Velid Đekić, dizajner plakata Mladen Stipanović, a izložba će ponuditi cjelokupnu povijest riječkog rocka na jednom mjestu, počevši od sredine pedesetih godina 20. stoljeća i prateći ga u ključnim trenucima sve do današnjih protagonista koji mu obećavaju novu budućnost. Izložba se priređuje kao popratni program History Film Festivala, a tijekom izložbe u Kortilu će se prikazivati filmovi Bernardina Modrića posvećeni riječkoj rock sceni: Ritam rock plemena – od Uragana do Urbana, Dugosvirajući rock te Rock bozon.
Krajem rujna slijedi Prijatelj Stanislav, dijalozi riječki Stanislava Habjana te novo izdanje Glowing Globea pod nazivom Changes and Chalenges u suradnji s Centrom za inovativne medije – APURi Sveučilišta u Rijeci. Očekuje nas, kao i svake godine, suradnja s Veleposlanstvom Republike Italije na izložbi Mediterranea povodom Dana talijanske kulture, izložba autorica Tanje Dabo, Letricije Linardić i Maje Rožman, a na samom kraju godine u Kortilu će izlagati Andrej Kurtin i Želimir Hladnik, autori dobitnici Nagrade Kortila na 76. godišnjoj izložbi HDLU-a Rijeka.

Međunarodne suradnje i virtualna stvarnost
Osim sudjelovanja u aktivnostima plesne mreže Aerowaves, od međunarodnih suradnji u novoj sezoni HKD nastavlja svoj rad i u regionalnoj plesnoj mreži Pan Adria, a početkom nove godine kreće i projekt MovingBalkans za koji je HKD, zajedno s još 17 europskih partnera, dobio potporu fonda Kreativne Europe u sklopu Europske unije. Osim razmjene plesnih predstava, HKD-ova uloga u ovom projektu bit će snimanje i distribucija odabranih predstava u virtualnoj stvarnosti, nakon višegodišnjeg iskustva stečenog u ovom polju kreativnih instrustrija.

HKD svoju virtualnu stvarnost od ove godine širi i na djecu, a putem projekta Ruksak pun kulture Ministarstva kulture i medija RH čini to i izvan Rijeke – s predstavom Francis Footwork i radionicom Kreativne plesne priče HKD gostuje u školama u dislociranim i prometno slabije povezanim područjima Hrvatske. Ista VR predstava i radionica bit će dostupna i riječkim mališanima, u sklopu programa Brdo kulture koje u listopadu organizira Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja.

Volonterski program
Volonterski program će i na jesen nastaviti provoditi aktivnosti. HKD-ovi volonteri u kulturi pružit će organizacijsku podršku programima koje će organizirati ustanove u kulturi i izvaninstitucionalna scena, ali i sami organizirati i provoditi radionice namijenjene volonterima i učenicima riječkih osnovnih škola. Do kraja godine volonteri su već angažirani na nizu događanja i projekata: na izložbi oldtimera u Exportdrvu, Reviji lutkarskih kazališta, sudjelovat će u preseljenju knjižnične građe u novu zgradu Gradske knjižnice Rijeka te na manifestaciji Zimska priča iz Benčića. Održat će se niz kreativnih i reciklažnih radionica, nastavlja se suradnja s osnovnom školom Centar, a Međunarodni dan volontera proslavit će se brojnim aktivnostima u Križanićevoj ulici u Malom HKD-u – novom volonterskom centru.

Sve aktualne programe u HKD-u na Sušaku i Galeriji Kortil moguće je pronaći na stranici www.hkd-rijeka.hr.

Vidimo se u Strossmayerovoj 1!

HKD klub
Skip to content