Vijesti

Volonterke i volonteri u kulturi sudjeluju u nacionalnoj kampanji Hrvatska volontira 2023.

Volonterke i volonteri Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku svake se godine brojnim aktivnostima uključuju u obilježavanje manifestacije Hrvatska volontira. Ovogodišnji slogan manifestacije je Mali doprinos za veliki utjecaj, a organiziraju je Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri u Hrvatskoj, u partnerstvu s Hrvatskom mrežom za beskućnike i ODRAZ-om – Održivi razvoj zajednice.

Trinaesto izdanje manifestacije koja traje od 17. do 20. svibnja, kako ističu organizatori, želi podsjetiti, da je volontiranje izvor snage zajednice, otpornosti, solidarnosti i društvene kohezije koji donosi pozitivne društvene promjene poticanjem poštivanja različitosti, jednakosti i sudjelovanja svih slojeva društva. Upravo su volonterke i volonteri promicatelji promjena u načinu razmišljanja podizanjem svijesti ili zagovaranjem tih promjena i inspiriranjem drugih te su prepoznati kao ključni dionici za postizanje 17 globalnih ciljeva održivog razvoja.

U Rijeci će se tijekom manifestacije odvijati niz kreativnih i kulturnih aktivnosti koje će svim uključenima pružiti priliku da se povežu i stvore zajedničke uspomene, dok istovremeno doprinose očuvanju okoliša, kulture i umjetnosti u gradu Rijeci.

U srijedu 17.5., zajedničkim volonterskim i učeničkim snagama će u okviru HKD-ovog programa Kortil uživo biti uređen trg između Osnovne škole Centar, Građevinske tehničke škole i Graditeljske škole za industriju i obrt.
U četvrtak 18.5. HKD-ove volonterske snage obilježit će Međunarodni dan muzeja angažmanom u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Istoga dana učenici OŠ Nikola Tesla imat će priliku uživati u vođenoj turi kroz Gradsko kazalište lutaka u pratnji volonterke. Članovi Školskog volonterskog kluba Teslići volontiraju i korisnici programa Školsko poslijepodne samo za mene naučit će kako izgleda produkcija lutkarske predstave, od izrade lutaka, uvježbavanja dramskog teksta do oblikovanja rasvjete i tona na pozornici, a saznat će i što se sve događa iza kulisa.
U petak 19.5. bit će organizirana radionica kukičanja koja će se održati u sklopu HKD-ovog programa Volonteri za volontere a vodit će ju kreativna volonterka Nives Turščak. Materijal za kukičanje, kao i punjenje za jastučiće su donirali građani, pa će na taj način odbačeni materijali dobiti novu uporabnu vrijednost.
Kruna volonterskih aktivnosti bit će u subotu 20.5. prijepodne kada će na Korzu biti održana šetnja u povijesnim kazališnim kostimima iz predstava HNK Ivana pl. Zajca, uz predstavljanje kazališnog i Volonterskog programa. Volontersku podršku pružit će i članovi školskog volonterskog kluba Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka.

Manifestacija Hrvatska volontira bit će ujedno i prilika da volonterke i volonteri u kulturi zasjaju u novim volonterskim majicama te tako predstave redizajn Volonterskog programa: crvene majice koje su, još od vremena EPK projekta postale volonterski zaštitni znak, osvježene su detaljima koje je osmislila riječka umjetnica i dizajnerica Ana Glažar, a za tisak se pobrinula tvrtka Jadrolinija.

U slučaju kiše u srijedu 17.5., program se prebacuje na petak 19.5.

HKD klub
Skip to content