Vijesti

HKD-a na Sušaku i galerija Kortil hrabro u novu sezonu

U Strossmayerovoj ulici 1 s krajem ljeta kreće još jedna nova sezona Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Što nas sve očekuje na pozornici HKD-a i u izložbenom prostoru Kortila na konferenciji za medije najavili su pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnatelj HKD-a na Sušaku Edvin Liverić i voditeljica galerije Kortil Jolanda Todorović.

Programi u HKD-u, nakon kraće ljetne stanke, započeli su već krajem kolovoza otvaranjem izložbe Grad i transformacija u galeriji Kortil kojom se obilježava 30-ta obljetnica prijateljstva između gradova Neussa i Rijeke. Radove Melanie Richter, Stefanie Minzenmay, Vere Lossau i domaćih snaga Nikole Ukića, Igora Eškinje, Slavena Tolja i Nemanje Cvijanovića moguće je pogledati još do 6. rujna.

Veliku dvoranu HKD-a na Sušaku otvara 4. History Film Festival koji će od 8. do 12. rujna prikazati 21 film uz bogati popratni program. Festival će se zavući u sve dijelove HKD-a, a uz razgovore s autorima filmova, predavanje, promociju monografije, igranje igre MemoRI, najavljen je i posebni program RI–thinking History Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture koji će prigodnom izložbom i projekcijama filmova obilježiti 100-tu godišnjicu rođenja Federica Fellinija te zanimljivu izložbu Mala kronika – klasici Zagrebačke škole crtanog filma u Kortilu.

Performans MILK Voices 15. rujna izvodi vodi nas u šetnju od Korza do arheološkog parka Principij, a na šetnju nas vode suvremena plesna skupina EN-KNAP, Putokazi i pjevač Michael Schiefel. Nastao u produkciji EN-KNAP Productions i Goethe instituta, performans inspiraciju pronalazi u priči o Aleksandrinkama, slovenskim ženama iz primorske regije koje su početkom 20. stoljeća emigrirale u Aleksandriju u Egiptu da bi kao dojilje radile za bogate francuske i engleske obitelji.

Projekt Žiroskop na pozornicu HKD-a 16. rujna donosi predstavu Escape Room, a 19. rujna Lela Kaplowitz koncertom predstavlja svoj novi glazbeni projekt To One. Slijedi jedan stand-up – 21. rujna, nakon prvotne odgode, u Rijeku dolazi Goran Vugrinec sa svojim urnebesnim Detaljima. Nakon odgode dolazi i predstava Bilježnica Robija K. Satiričkog kazališta Kerempuh. Ova kultna satirička kolumna Feral Tribuna svoju će kazališnu inačicu u Rijeci prikazati 24. rujna.

HKD najavljuje i jednu ekskluzivu – Riječani će prvi u Hrvatskoj moći pogledati predstavu Majstori Kazališta Moruzgva, a premijera ove predstave u režiji Krešimira Dolenčića, s glumačkim imenima kao što su Petra Dugandžić, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin, u HKD dolaze 25. rujna. Ovom predstavom nastavljaju se gostovanja Kazališta Moruzgva, a za listopad je već najavljen cabaret Vla-vla-Vlajland, svojevrsni hommage velikanki dijalektalne stand up forme Neli Eržišnik.

Od forme cabareta tu je još i mono-komedija Disco Baba Arijane Čuline, očekuje nas predstava Pokopaj me nježno Teatra Kerekesh te jake snage izvaninstitucionalne produkcije – plesna predstava skupine Chikaz i predstava Dragocjeni biser umjetničke organizacije KRILA u sklopu festivala suvremenog kazališta TranziT.

Novost u stalnom repertoaru HKD-a od ove godine je festival svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno, koji se od 1. do 3. listopada organizira u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, ali i u budućnosti ostaje pod paskom HKD-a. Festival ove godine u svom glazbenom dijelu najavljuje jaka imena suvremene etno scene – LADO Electro i Božo Vrećo s Porto Etno orkestrom nastupit će na pozornici HKD-a, a susjedna terasa hotela Neboder bit će mjesto susreta za ljubitelje najrazličitijih etno-zalogaja uz glazbenu pratnju domaćih sastava Če bo bo, če na na. i Veja. Svo bogatstvo svoje tradicije na folklorom programu na trgu ispred Građevinske škole pokazat će predstavnici manjina koje djeluju u Rijeci, uz glazbenu podršku riječkog dvojca Hormonika Balkanika, ali i u izložbenom dijelu programa u atriju HKD-a i galeriji Kortil.

Dragi gosti kao i svake godine bit će Gradsko kazalište lutaka s jubilarnom 25. revijom lutkarskih kazališta, a kraj godine i blagdane HKD će obilježiti božićnim gala-koncertom Damira Kedže.

Kortil koji svojim izložbenim programom djeluje u sklopu HKD-a još od 1997. godine, a za novu sezonu 2020./2021. najavljuje niz zanimljivih izložbi, od kojih će neke zasigurno privući veliki broj ljubitelja tema koje će se njima obrađivati. U takve svakako spada Mala kronika – klasici Zagrebačke škole crtanog filma koja nas uz filmove, crteže, skice, celove i autentične predmete u rujnu uvodi u čarobni svijet animacije. U sklopu Dana talijanske kulture u Kortil tijekom listopada dolazi izložba Pola stoljeća s Alanom Fordom koja će predstaviti povijest izdavačke kuće i njegovih autora, originalni Magnusov dizajn prije i poslije Alana Forda te grafičke ploče s likovima iz stripa. Početkom studenog, u sklopu Međunarodne revije lutkarskih kazališta, bit će postavljena izložba povodom obilježavanja 60. obljetnice Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Nastavno na izložbu iz 2019. godine u drugom dijelu studenog očekuje nas Glowing globe / Sound of Science Centra za inovativne medije koji se u ovom izdanju programski fokusira na umjetničko-znanstveno istraživanje zvuka u suvremenoj novomedijskoj umjetnosti. Kraj godine rezerviran je za multikanalnu zvučnu instalaciju Abyssos – duša žene Tonija Meštrovića. U najavi za 2021. je Sedam lica grada, interdisciplinarni umjetničko-edukativni projekt koji će spajanjem inovativnih, novomedijskih izložbenih i izvedbenih praksi, posjetiteljima programa prezentirati i komunicirati sadržaje moderne riječke povijesti, izložba suvremene umjetnosti Crne Gore te izložba tijela ARTIssue u produkciji skupine K2K.
Program Kortil uživo kojeg galerija provodi u sklopu projekta Žiroskop i Programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, nadovezuje se na ljetne aktivnosti i održane radionice streetarta i VJ-inga. Nastavlja se s radionicama prostornog uređenja trga ispred škola, dizajna i izrade klupe u javnom prostoru trga te radionice Priče sa Sušaka. Program se provodi u suradnji sa zajednicom u okruženju.

Uz nove programske sadržaje Hrvatski kulturni dom na Sušaku u novu sezonu ulazi i s novim i starim korisnicima svojih dvorana za vježbanje – nakon provedenog Poziva za dodjelu prostora za vježbanje na privremeno ili povremeno korištenje, HKD od sada u svojim prostorima ugošćuje ukupno 13 korisnika, čime se nada pomoći osnaživanju riječke izvaninstitucionalne scene i pružiti priliku čim većem broju sudionika te scene za vježbanje, provođenju edukacija i radionica te dijelom i postavljanju produkcija koje će se moći vidjeti na pozornici HKD-a.

Tijekom ljeta obavljeni su mnogi popravci i unapređenja u prostorima HKD-a, a posljednja prije nego se digne zastor je obnova izloga na pročelju zgrade, čime će se atraktivnije i još vidljivije pozivati publiku na povratak u gledalište.

Za sigurnost svojih gledatelja Hrvatski kulturni dom na Sušaku poduzima sve preporučene mjere sprječavanja zaraze bolešću COVID-19: na raspolaganju su beskontaktni distributeri sredstva za dezinfekciju ruku, dezinfekcijski tepih za obuću na ulazu, vodi se evidencija posjetitelja uz mjerenje temperature, gledalište je reorganizirano kako bi posjetitelji imali dostatan razmak između sjedala, svi zaposleni koji dolaze u dodir s posjetiteljima nose zaštitne maske, a prostori HKD-a se redovno prozračuju, čiste i dezinficiraju.

Vidimo se u Strossmayerovoj 1!

HKD klub
Skip to content