Vijesti

Galerija Kortil poziva autore na sudjelovanje u “Neizvjesnoj izložbi”

Dinamika svakodnevnog života nas je povukla iz javnog prostora u privatne, a programe kulture iz fizičkih oblika u virtualne. Nastojimo prepoznati ovaj trenutak, nove okolnosti funkcioniranja u njemu i promišljati u kojem smjeru sagledavati budućnost. A možda je i prilika da se napokon nađemo u sadašnjosti.

Ovo nam vrijeme otvara još više pitanja nego prošlost u kojoj je sve bilo uhodano i poznato. Sadašnjost je izazovna i stavlja nas u poziciju novih odnosa, neočekivanih situacija, traženja kreativnih odgovora. Možda i ne! Možda se suštinski i unutar nas samih nije promijenilo ništa, samo je privid vanjskog nepoznatog nakratko zbunio ritmove naše svakodnevnice pa samo čekamo da se vratimo „na staro“.

Ima li umjetnost svoj komentar, reakciju, odgovor? Prepoznaje li umjetnik ovaj trenutak u svojem prostoru kreacije? Kako i koliko je izolacija djelovala na ionako izolirajuću atelijersku osamu? I je li uopće?

Želimo napraviti izložbu umjetničkih radova koji su obilježeni ovim trenutkom (mada sadržajno ne moraju biti povezani s aktualnom situacijom) ili aludiraju na njega ili su nastali ranije, ali ga anticipiraju u sada čitljivom kontekstu.

Želimo riječkoj publici predstaviti aktualno umjetničko iskustvo i vidjeti na koji će način doživjeti i prepoznati osebujnost umjetničke interpretacije onoga što su i sami iskusili.

Želimo napraviti izložbu u kojoj se neće analizirati likovni formati i forme (važno je samo da forma bude prilagođena izlaganju u galeriji), nego će je objedinjavati osobno iskustvo (n)ovog trenutka.

Ne obećavamo da će ju pratiti tiskani katalog, plakat i pozivnica, ali potrudit ćemo se da informacija o izložbi dopre do svakog Riječanina i Riječanke. I šire.

Izložba, ili izložbe (ovisno o odazivu autora), održala bi se u periodu od kraja svibnja do početka srpnja 2020. u galeriji Kortil. I napravit ćemo sve da se ona održi s radovima u fizičkom prostoru. Još uvijek ne znamo kako će se zvati. Neka njen radni naziv bude Neizvjesna izložba.

Pozivamo stoga sve umjetnike koji djeluju na području Rijeke i naše Županije, a žele javno pokazati svoj rad(ove) nastao(le) u protekla dva mjeseca ili raniji(e) rad(ove) koji se interpretativno može(gu) povezati s aktualnom situacijom.

Za predlaganje programa potrebno je ispuniti Prijavnicu i priložiti fotografiju rada (do 2 rada). Prijavnica se ispunjava u wordu. Ispunjene prijavnice i fotografija rada šalju se na adresu elektroničke pošte: GalerijaKortil2020@hkd-rijeka.hr

Eventualna pitanja u cilju pojašnjenja možete poslati na istu adresu do 15. svibnja 2020. godine.

Rok za prijavu prijedloga je 15. svibnja 2020. godine.

Pristigle prijedloge procijenit će i odabrati stručno Programsko vijeće Galerije Kortil kojeg čine Ivana Lucić, Sonja Švec Španjol i Jolanda Todorović, uz gostujućeg selektora.

HKD klub
Skip to content