Žiroskop: Escape Room // predstava

Plesna predstava za djecu i mlade Escape room u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla (ZPA) putem suvremenog plesa obrađuje temu blisku mladima – virtualno socijalno okruženje. Predstava je namijenjena djeci i mladima višeg osnovnošolskog uzrasta, ali zanimljiva je i srednjoškolcima i odraslima.

Ova predstava uvod je u festival izvedbenih umjetnosti za djecu Plesni zbirkus, jedinu manifestaciju za djecu koju organiziraju i djeca, u suradnji sa stručnim suradnicima i suradnicama koja će na različita mjesta u Rijeci dovesti niz predstava suvremenog plesa, novog cirkusa i interdisciplinarnih kazališnih izvedbi, kao i radionica na kojima se djeca mogu upoznati i okušati u vještinama i disciplinama iz tih izvedbenih područja.

Escape room popularna je igrica čiji cilj je u određenom vremenu izaći iz zaključane sobe, timski rješavajući niz logički povezanih zadataka. Popularizirane diljem svijete oko 2010. godine, igrice se smještaju u različite fikcionalne prostore, poput zatvorskih ćelija ili svemirskih postaja. Naša Escape Room smještena je u običnu mladenačku sobu čiji je izlaz tek ulazak u virtualni svijet. Kako bismo u njega ušli, potrebno je proći postupak registracije. Sustav ne prihvaća različitost pa je tako postupak isti za sve, a unificiranost ne samo dobrodošla, nego i obavezna. Tri plesačice predstavljaju jedan lik. Sve su jedna i jednake. Ne znamo koja je original. Brisanjem i preuzimanjem identiteta omogućujemo izlazak tj. ulazak u virtualni prostor. Tražeći izlaz iz virtualne sobe, one se udaljavaju od stvarnosti u kojoj je skriven pravi izlaz.

Namijenjena mladima, ova predstava bavi se temom kompjuterskih igrica, koja je prepoznata kao problem njihove generacije. Generacija je to koja je svoje najveće fascinacije i otkrića doživjela u sjedećem položaju – ispred ekrana. U želji da suvremenu plesnu umjetnost približimo mladima, a kroz temu koja im je bliska, otvaramo pitanja posljedica ovakve zamjene prostora igre i druženja. Što se događa kada umjesto izlaska van (u stvarni svijet), zakoračimo u (virtualni svijet)? Kada igra postaje opasna? Što je socijalno okruženje, a što iluzija socijalnog okruženja? I kako prepoznati pravi izlaz iz sobe?

Ulaz na predstavu je besplatan uz obaveznu prethodnu rezervaciju na email plesnizbirkus@gmail.com.

Plesni zbirkus nastao je tijekom ciklusa radionica Festivalska smišljaonica koji se provodi u sklopu projekta Žiroskop – civilno-javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a Organizacija aktivnosti je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda. Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102,66 kuna financira Europska unija s 2.053.687,26 kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u iznosu od 362.415,40 kuna. Sadržaj komunikacije isključiva je odgovornost Udruge Prostor Plus.

Plesni zbirkus organiziraju djeca u suradnji s Prostorom Plus i Vijećem mladih Benčić, a financijski ga podržavaju Ministarstvo kulture RH i Grad Rijeka – odjel za kulturu. Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.

HKD klub
Skip to content