Plesni zbirkus / Muzeum: Zemlja snova

Plesni zbirkus – festival izvedbenih umjetnosti za djecu, manifestacija je za djecu i odrasle koju osmišljavaju djeca, i na različita mjesta u Rijeci i Opatiji dovodi niz predstava suvremenog plesa, novog cirkusa i interdisciplinarnih i kazališnih izvedbi kao i radionica na kojima se djeca mogu upoznati i okušati u vještinama tih izvedbenih područja. Plesni zbirkus jedina je manifestacija u regiji koju selektiraju djeca, čime se jamči zabavan i edukativan program za riječke klince na koji su pozvani i odrasli.

Zemlja snova plesna je predstava za djecu i odrasle inspirirana stripom Mali Nemo u Zemlji snova Winsora McCaya, stripovskom remek-djelu snova i fantazija koji je tjedno izlazio u New York Heraldu od 1905. do 1911. godine. Njegova su glavna tema fantastični snovi malog dječaka nacrtani u stilu art nouveaua. Zemlja snova drugi je dio trilogije Sleep/Spavanje koja se bavi temom sanjarenja i spavanja. Njen prvi dio, Spavanje | oblici, pejzaži, bića (2019.), bavi se temom tijela u umjetnosti između budnosti i snova, a trilogija je zaključena plesnom predstavom Arhitektura snova, III. (2021.).

Mali Nemo kreće u avanturu u Zemlju snova gdje upoznaje nezaboravne likove, čarobne radosti, strahove, opasnosti, čudovišta i princeze, sve u krajoliku nezamislive ljepote i veličine (Richard Marshall). U Nemovom bajkovitom svijetu njegov krevet raste i galopira, rastu kuće i noge životinja i ptica, a i ruke i noge Nemovih prijatelja. Samo Nemo ostaje malen ili golem u vrtlogu pustolovina i mističnih događaja.

Uzrast: 10+
Trajanje: 35 min

Režija, pokret i vizuali: Barbara Novakovič Kolenc
Izvode: Igor Sviderski, Kaja Janjić, Dušan Teropšič
Glazba: Gal Škrjanec Skaberne
Dizajn svjetla: Hotimir Knific
Dizajn scene: Remake Sol LeWitt
Elemente scene izradio: Miha Zupan
Fotografija i grafički dizajn: Mojca Gorjan
Video dokumentacija – snimatelj i montaža: Gregor Gobec
Kostimografija: Tanja Lakovnik i Irena Tomažin
Produkcija: Muzeum Ljubljana
Ko-produkcija: Zavod EN-KNAP
U suradnji sa Španski borci, center kulture
Financijska podrška: Ministarstvo kulture Republike Slovenije

Muzeum je neovisni neprofitni institut za umjetničku produkciju, distribuciju i izdavaštvo osnovan 1995 godine. Njegova je srž konceptualno kazalište (Muzeum theatron “to see” osnovano 1993.), koje proučava odnose slika – riječ, prostor (arhitektura) – vrijeme, pokret – gesta i glazbe, (7 autorskih kazališnih projekata). Od 1999. godine Muzeumova fleksibilna strategija rezultirala je produkcijom niza projekata usredotočenih na inventivnost, kreativni izazov i pokretljivost uma.

Gostovanje predstave Zemlja snova sufinancirano je sredstvima Ministarstva kulture Republike Slovenije i Ureda za kulturu Grada Ljubljane.


Više informacija o festivalu, rezervacijama i prijavama pronađite na www.zbirkus.com.


Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze virusom COVID-19. Radi zaštite općeg zdravlja, svi se sudionici_e i posjetitelji_ce pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski, dok će se na ulazu provoditi preporučena evidencija posjetitelja_ica.
NAPOMENA: Organizatori zadržavaju pravo izmjene programa zbog okolnosti uzrokovanih COVID-19.


Festival Plesni zbirkus organiziraju djeca, Prostor Plus i Vijeće mladih Benčić.
Plesni zbirkus realizira se uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH i Odjela za kulturu Grada Rijeke.
Udruga Prostor Plus korisnica je institucionalne podrške Zaklade Kultura nova.

HKD klub
Skip to content