The Lion’s Den / predstava snimljena tehnikom virtualne stvarnosti (VR)

Hrvatski kulturni dom na Sušaku svojim posjetiteljima nudi jedno posve novo iskustvo – po prvi put u Rijeci, Hrvatskoj, a moguće i Europi donosi predstave snimljene tehnikom virtualne stvarnosti (VR), koju će gledatelji moći doživjeti posredstvom VR naočala, zavaljeni u fotelje smještene na pozornici HDK-a.

Druga VR predstava koja će se moći pogledati u HKD-u je plesna predstava The Lion’s Den čeških plesačica Sabine Bočkove i Johane Pockove koja će se moći pogledati u dva termina – u 18 i u 20 sati, a nakon posljednje predstave za zainteresirane će biti organiziran i razgovor s izvođačicama putem Zoom aplikacije.

Riječ je o još jednoj od predstava koje je plesna mreža Aerowaves, čiji je član i HKD, snimila u sklopu projekta Springback Ringside, a dio ove pionirske VR ekipe bila je i riječka firma Pilot Media koja odrađuje snimanje i postprodukciju za Aerowaves. Projekt istražuje načine dokumentiranja predstava tehnikom koja omogućuje svakom posjetitelju da uvijek ima najbolje mjesto u gledalištu i da predstavu doživi u potpunosti, sjedeći skoro na dohvat izvođača. Nakon snimanja predstava u Rijeci, Pragu i Londonu, i testnog prikazivanja u centru Španski borci u Ljubljani, Riječka publika prva dobiva priliku da pogleda dio Springback Ringside predstava.

U elektrizirajućem duetu The Lion’s Den Sabina Bočková i Johana Pocková pomiču granice između zabave i perverznosti. Uz živu atmosferičnu glazbu Lukáša Palána, ove dvije izvođačice utjelovljuju žestoku lepezu kulturalnih ličnosti i referenci preuzetih iz masovnih medija. Od manipuliranja publikom do samo-manipulacije, one se s uloge vođa prebacuju na žrtve. The Lion’s Den, koja je započela kao performativno istraživanje medija i manipulativnih moći političkog populizma, postala je emocionalno nabijena predstava. Poigravajući se smislom sa sudioništvom publike, Bočková i Pocková upadaju u simboličnu lavlju jazbinu, otvarajući ponor neizvjesnosti.

Za sve ljubitelje suvremenog plesa, ali i one koji žele biti prvi u budućnosti.

Ulaznice po cijeni od 50 kn moguće je kupiti online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije početka predstave na blagajni HKD-a.


Događanje se organizira uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera i preporuka. Posjetitelji se pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

HKD klub
Skip to content