Teorija i praksa: Prostor [studenti APURI]

Otvorenje izložbe: ponedjeljak 13.6. u 20 sati

Teorija i praksa je projekt pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci koji povezivanjem nastavnog gradiva redovnih i izbornih kolegija studijskog programa APURI sa zadanom temom iz područja teorije i povijesti umjetnosti istražuje, objašnjava i demonstrira određeni likovni problem ili pojam.

Projekt tako odražava uzajamnost teorijskog i praktičnog studijskog programa, čiji rezultat predstavljaju radovi studentica i studenata koji se selektiraju za izložbu u Kortilu. Istraživački proces bio je vođen pod mentorstvom nastavnica i nastavnika APURI pa je utoliko koncept projekta, kao i njegov krajnji produkt (didaktičko-umjetnička izložba), rezultat interdisciplinarnog rada katedri APURI. Osnovni cilj takvog koncepta temelji se na prožimanju, koordinaciji i medijaciji teorijskog znanja iz povijesti umjetnosti i umjetničkog obrazovanja na praktičkim kolegijima. Izlažući u galerijskom prostoru, studentice i studenti APURI stječu potrebne vještine, znanje i iskustvo za umjetnički poziv u okviru institucionalnog obrazovanja. Projektnom nastavom ovog tipa te metodama neformalne edukacije ujedno upoznaju drugačije pristupe poučavanju umjetnosti.

Tema ovogodišnjeg izdanja projekta jest – prostor. Utoliko, umjetničko-didaktički koncepti studentica i studenata, preispitivat će načine na koje umjetničko djelo može predstavljati i interpretirati prostor unutar dvodimenzionalnog umjetničkog rada (slikarstvo, grafika) i kako prostor, kao fizička tj. materijalna jedinica, determinira umjetničko djelo (kiparstvo, umjetničke instalacije i umjetnički ambijenti).

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Katarina Podobnik.

Tijekom trajanja izložbe, održat će se dvije radionice pod vodstvom studenata: u ponedjeljak 20.6. u 18 sati radionica izrade knjige umjetnika u grafičkim tehnikama Savršeni prostor s voditeljima Majom Puček i Dominikom Višnjićem te Izvedba koja se dira, radionica izrade izvedbenih skulptura u suradnji s plesnom umjetnicom Zrinkom Šimičić Mihanović i akademskom kiparicom Marinom Bauer.
Studentica Gaia Radić će u četvrtak 23.6. u 20 sati održati predavanje Virtualnost kao umjetnički medij, u kojem će govoriti o fenomenu virtualnog prostora.
Sudjelovanje na radionicama je besplatno, uz obaveznu prijavu na podobnikatarina@gmail.com. Za predavanje prijava nije potrebna.

U nedjelju, 19. 6. od 9.30 do 14 sati bit će održana i 3. po redu VMB Lab radionica pod vodstvom Vijeća mladih Benčić. Kako se izložba bavi temom prostora, tom će se temom baviti i djeca učesnici radionice. Ovaj puta kreativno i kroz medij skulpture, ali na malo drugačiji način. Sve radionice u ciklusu VMB-a imaju i dio Vrijeme je za roditelje koje će biti posvećeno vodstvu po izložbi za roditelje u kojima će sudjelovati i djeca. Prijave za dječju radionicu otvorene su do 16. lipnja, putem web stranice Vijeća mladih Benčić, a sudjelovanje je besplatno.

Platforma za eksperiment (APURI), s postava u sklopu umjetničkog programa SVJETLARNA – Lovran, kao djela programa ART-LAURUS 2021.
Mentorica: Lara Badurina

Kiparstvo A/B, diplomski studiji likovna pedagogija, 1. diplomska godina; Izvedba koja se dira, zimski semestar 2021./2022.
Mentorica: Darija Žmak Kunić

HKD klub
Skip to content