SubLab Scena / Inccoprodinc / Terraforming: Prova

Prova je multidisciplinarni izvedbeni projekt. Simbolična predstava o putovanju, mladosti i povijesti. Zamišljen je kao umjetničko istraživanje na temu europskog identiteta kroz kulturnu razmjenu iz ženske perspektive pokušavajući pronaći odgovore i razumjeti kako migracije unutar Europe pridonose, sudjeluju i nadopunjuju mozaik europskog identiteta. U procesu stvaranja pored autorskog i izvođačkog izvedbenog tima, dokumentarno se uključuje fokus skupina koja svojim sudjelovanjem potiče razmjenu i pridonosi sadržaju.

Projekt je potaknula potreba da se podijeli osobno iskustvo o tome kako su nas učestala preseljenja i napuštanje rodnog grada oblikovala, promijenila te definirala novi identitet koji će utjecati na buduće generacije. Željeli smo proširiti svoje osobne priče tražeći gradove koji su “melting pot” u kojima se miješaju različite kulture i svjetonazori. Gradovi u kojima ljudi dobivaju svoj identitet miješajući i prihvaćajući različite kulture, gdje nestaju ograde i granice. Gradovi gostoljubivosti i tolerancije, koje ne ograničava vrijeme, prostor, zvuk već se sve mjeri odlaskom i dolaskom.

Migracija uvijek donosi nešto novo, predstavlja prekretnicu, svaki odlazak neizbježno je kraj jednog razdoblja, i početak nečeg novog. Proces putovanja predstavlja proces promijene u svakom pogledu. Kako je ljudima potrebno vrijeme da izađu iz neizvjesnosti vlastitog identiteta tako je i gradovima potrebno vrijeme da osvijeste svoju multikulturalnost.

Umjetnička suradnja: SubLab Scena / Rijeka, Inccoprodinc / Amsterdam, Terraforming / Novi Sad
Ideja i koncept: Ira Prica i Ljiljana Musić
Autori/ izvođači: Ira Prica, Ljiljana Musić, Gordana Svetopetrić, Annika Luschin, Dijana Trošelj, Djahan Manuela Mazari
Video: Ira Prica
Majstor rasvjete: David Dubrović
Vizualna rješenja: Jonathan Schuit
Generalni pokrovitelj: Grad Rijeka
Podrška: Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Rijeka

SubLab Scene – Subcultural Laboratory Scene je plesno kazališni kolektiv čiji se rad temelji na interdisciplinarnim, eksperimentalnim oblicima umjetnosti, radu na site specific/vanjskim lokacijama i obrazovanju. Baziran je u Hrvatskoj, a realizira neovisne i koprodukcijske multidisciplinarne umjetničke projekte. Pokretači kolektiva su plesne i izvedbene umjetnice Ljiljana Musić, Ira Prica i Gordana Svetopetrić.

Inccoprodinc je kompanija čiji se rad temelji na kreiranju i produciranju interdisciplinarnih, eksperimentalnih projekata i obrazovanjem unutar izvedbenih umjetnosti, Kompaniju je 1977. godine osnovao Will Spoor, poznati nizozemski kazališni umjetnik i pedagog. U svojim počecima kompanija realizira neovisne i koprodukcijske multidisciplinarne projekte Willa Spoora. S vremenom širi svoju djelatnost i realizira projekte mnogobrojnih umjetnika. Inccoprodinc je lociran u Amsterdamu.

Terraforming je neovisna nevladina i neprofitna organizacija iz Novog Sada, Srbija. Osnovana 2008. godine, surađuje s partnerima, suradnicima širom Europe. Terraforming razvija obrazovne metodologije i nastavne materijale, kombinirajući najbolje prakse suvremene pedagogije s tehnologijama novih medija, istovremeno olakšavajući multidisciplinarnu međusektorsku međunarodnu suradnju i razmjenu projekata.


Ulaz je slobodan, uz donacije.

Za ulazak u dvoranu potrebna je COVID potvrda. Mogu ju pribaviti svi koji su cijepljeni, preboljeli COVID ili su negativno testirani od strane medicinskog osoblja unutar 48 sati od predstave.

Skip to content