Spring Forward – the show must go on – line // festival suvremenog plesa

Hrvatski kulturni dom na Sušaku i međunarodna plesna mreža Aerowaves zovu sve plesne profesionalce – plesne umjetnike, producente, programatore, novinare koji prate plesnu scenu i publiku koju zanima suvremeni ples, na 3 dana online Spring Forward festivala, od 24. do 26. travnja.

Prijave su otvorene, a svoje mjesto u prvom redu moguće je osigurati registracijom na linku.

Dok se zbog trenutne situacije intenzivno radi na mogućem preseljenju festivala na novi termin u listopadu, Međunarodna plesna mreža Aerowaves, Springback Magazine i Hrvatski kulturni dom na Sušaku zajednički su odlučili da se u prethodno planiranim terminima od 24. do 26. travnja ipak održi festival, ali u online formatu, pod naslovom Spring Forward – Show must go on – line.

Na taj će način biti moguće prikazati sve 22 planirane predstave, uz javljanja iz Rijeke i Opatije s autentičnih lokacija na kojima su predstave trebale biti održane, a moći će se pogledati u svojem punom trajanju. Uz to, moći će se pratiti i online razgovore s autorima te Q&A sekcije, a festival će zatvoriti druženje uz ples s Dubioza kolektivom.

Dvadesetoro, tzv. Twenty20 izabranih za Spring Forward Festival 2020. godine dolazi iz petnaest zemalja Europe, a oni su:
Panflutes and Paperwork / Ingrid Berger Myhre and Lasse Passage (Norveška/Nizozemska)
PLI / Viktor Černický (Češka)
Postmodern Cool / Inés Belli (Norveška)
Mechanics of Distance / Máté Mészáros (Mađarska)
Warrior / Anne-Mareike Hess (Luxembourg/Njemačka)
Bouncing Narratives / Roza Moshtaghi (Norveška)
The Feline Project / Dagmar Dachauer (Austrija)
GOLEM / Abis Company / Julien Carlier (Belgija)
UN/DRESS MOVING PAINTING / Masako Matsushita / Nanou Associazione Culturale (Italija)
A white sustainable construction / Manuel Rodríguez (Španjolska)
The Angular Distance of a Celestial Body / Alessandro Carboni (Italija)
Bir şey / Ekin Tunçeli (Turska)
AlSheMe / Linda Hayford (Francuska)
Unauthorised / Iris Karayan (Grčka)
Babae / Joy Alpuerto Ritter (Njemačka)
Stand still you ever-moving spheres of heaven / Henrique Furtado & Chiara Taviani (Portugal/ Italija)
BEAT „I just wish to feel you“ / Collective Dope / Jenna Jalonen (Belgija)
FLY! / Markéta Stránská (Češka)
The Ephemeral life of an octopus / Léa Tirabasso (Luxembourg/Ujedinjeno Kraljevstvo)
CHEERS / Kristin Helgebostad & Laura Marie Rueslåtten (Norveška)

Svake godine Spring Forward Festival prezentira i jedan rad iz neke od zemlje partnera Azije. Ove je godine to skupina CHOI*KANG iz Republike Koreje s predstavom A Complementary Set – Disappearing with an Impact.

Kao posebna poslastica za kraj festivala nastupit će Silvia Gribaudi s predstavom Graces. Silvia Gribaudi nastupila je i na prvom ikada održanom izdanju Spring Forwarda, nakon čega je ostvarila zapažen uspjeh u cijelome svijetu.

Plesna mreža Aerowaves najveća je takva kazališna mreža u Europi i postoji od 1996., a dio je programa Kreativne Europe Europske Unije. Aerowaves je inicirao John Ashford, dugogodišnji ravnatelj najznačajnijeg plesnog kazališta u Londonu – The Place.
Zahvaljujući sredstvima EU fonda Kreativne Europe, pred točno 10 godina pokrenut je i festival Spring Forward. On je nomadskog karaktera i svake se godine seli u neki drugi grad Europe. Na njemu se prikazuje 20 najboljih plesnih predstava (Twenty20) mladih perspektivnih autora, izabranih na osnovu selekcije iz 600-tinjak prijavljenih radova. Osim odabranih predstava, svake godine festival prezentira i jedan rad iz neke od azijskih zemalja partnera, a za 10. izdanje Spring Forward festivala kao posebna poslastica tu je dodatno i Silvia Gribaudi s predstavom Graces. Silvia Gribaudi nastupila je na prvom ikada održanom izdanju Spring Forwarda, nakon čega je ostvarila zapažen uspjeh u cijelome svijetu.

HKD klub
Skip to content