Putovanje kroz vozne redove
izložba putovanje kroz vozne redove

U sklopu posebnog programa 5. History Film Festivala po nazivom Film i željeznica u vremenu od 7. do 18. rujna 2021. godine u Galeriji Kortil posjetitelji će moći razgledati tri izložbene cjeline zajedničkog naziva Putovanje kroz vozne redove.

Izložba je nastala u suradnji HŽ Infrastrukture d.o.o. – Hrvatskog željezničkog muzeja, umjetničke organizacije Istra film i galerije Kortil. Hrvatski željeznički muzej kao jedini nacionalni željeznički muzej u Hrvatskoj koji čuva baštinu željezničkog prometnog sustava sudjeluje s tri izložbene cjeline koje nas svojom tematikom u Europskoj godini željeznice vode kroz muzejske zbirke i povijest željeznice približujući nam željezničku kulturnu baštinu.

Prva izložbena cjelina zbirkom voznih redova vodi nas na stvarno i zamišljeno putovanje vlakom iz Zagreba prema Beču, iz Budimpešte preko Zagreba do Rijeke; zatim od Beča do Opatije, od Budimpešte do Rijeke i dalje parobrodom na jug. Putujemo i Simplon-Orient Expressom. Na putovanju kroz vozne redove susrećemo i znamenite ličnosti hrvatske kulture i povijesti u Zbirci voznih redova Hrvatskog željezničkog muzeja – s nama su Vatroslav Lisinski, Nikola Tesla, Antun Gustav Matoš, Ante Topić Mimara i Mato Lovrak.

Druga izložbena cjelina vodi nas na putovanje prugom od Zagreba do Splita, točnije putujemo dionicom pruge Ogulin/Oštarije-Plaški-Vrhovine koja jednim svojim dijelom prati granicu Nacionalnog parka Plitvička jezera i prolazi čarobnom ljepotom prirode. Gradeći tzv. ličku prugu inženjer Nikola Turkalj otkriva Cerovečke pećine, a mi na toj istoj pruzi i željeznički kolodvor na najvećoj nadmorskoj visini. Izložbena cjelina otkriva nam povijesnu priču nastalu u vrijeme gradnje pruge u periodu Prvog svjetskog rata.

U izložbenom prostoru također će se moći pogledati virtualne izložbe: : A Journey Through Timetables i Pruga Prvog svjetskog rata uz koju se nalaze i tri video uratka: Sto godina nakon, Vlakom kroz prirodu i Lokomotiva.

Kraj izložbene priče završava izložba Vlak slobode – 25 godina poslije nastala u suradnji tri muzeja: Muzeja Domovinskog rata u Splitu, Muzeja grada Splita i Hrvatskog željezničkog muzeja. Izložbena cjelina donosi atmosferu događaja kojim je nakon četiri godine, jednog mjeseca i dva dana 26. kolovoza 1995. godine ponovno uspostavljena željeznička veza između Zagreba i Splita. Izložbena cjelina govori i mnogo više od toga. Govori o slobodi za koju je Ivan Gundulić rekao da je lijepa, draga i slatka i da sva srebra, sva zlata svi ljudski životi ne mogu bit plata njenoj čistoj ljepoti.


Za ulazak na izložbu nije potrebno posjedovati COVID potvrdu, ali je obavezno nošenje zaštitne maske.

Skip to content