Psihodrama i kreativnost

Radionica: petak 7. listopada od 20 do 22 sata / subota 8. listopada od 18 do 21 sat
Početak redovne grupe: 30. rujna (za stare polaznike) / 14. listopada (priključuju se novi polaznici)
Grupa se sastaje svaki drugi petak od 20 do 22 sata (dvorana na 6. katu).

Za sudjelovanje u kontinuiranoj psihodramskoj grupi potrebno je ili sudjelovanje na radionici i kratak razgovor (uživo ili online), ili jedna individualna psihodramska seansa s kraćim razgovorom (uživo ili online).


U Hrvatski kulturni dom na Sušaku i ove se godine vraća program Psihodrama i kreativnost, jedinstven po metodi psihodrame koja u Rijeci inače nije zastupljena, a dovodi je vanjski suradnik Kolektiva Igralke, psihodramski psihoterapeut Jaka Sotlar iz Slovenije. Uvodna radionica otvorena je za sve koji se žele upoznati s metodom rada, a zainteresirani se mogu priključiti u kontinuiranu psihodramsku grupu.

Što je psihodrama?
Osnivač psihodrame, Jacob L. Moreno, u svojem je radu spajao psihologiju i kazalište spontanosti, a danas je psihodrama svjetski priznata psihoterapijska metoda koja koristi dramske metode za istraživanje interpersonalnih odnosa i unutarnjeg svijeta pojedinca. Psihodrama je vrsta interaktivne predstave u kojoj protagonist odigrava uloge svog života. Polaznici će koristiti elemente igre za spontanu dramatizaciju scena iz vlastitih života, pri čemu mogu istraživati svoju sadašnjost, prošlost i vizije budućnosti, situacije koje su se dogodile (ili su se mogle dogoditi, a nisu), izgovorene i neizgovorene misli i osjećaje, želje, fantazije, snove. Psihodrama se bavi svim aspektima života te je primjerena kako za specifične poteškoće (anksioznost, depresija, psihosomatske bolesti, svakidašnji stres, gubici), tako i za općeniti osobni rast.

Ovaj program nije tečaj glume ili klasična kazališna skupina, pa tako za sudjelovanje nije potrebno nikakvo kazališno iskustvo. Na sudjelovanje su pozvani svi koji se žele naučiti bolje izraziti, stupiti u dublji kontakt s vlastitim tijelom i emocijama, prepustiti se improvizaciji ovdje i sada te razvijati spontanost i kreativnost.

Jaka Sotlar (SLO)
Voditelj radionice i kontinuirane grupe je psihodramski psihoterapeut i seksolog Jaka Sotlar iz Slovenije. Završio je petogodišnju edukaciju iz psihodrame u Zagrebu te diplomski studij seksologije na Sveučilištu Alcala de Henares u Madridu. Dodatno stručno osposobljavanje stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani (dvogodišnji studij sistemske psihoterapije) te na pojedinačnim stručnim radionicama iz različitih psihoterapijskih pravaca (Gestalt, jungovska analiza, tjelesno orijentirana psihoterapija). Član je Slovenskog krovnog saveza za psihoterapiju (SKZP) i Slovenskog seksološkog društva. Već niz godina vodi psihodramske radionice u Sloveniji i Italiji te ima kontinuirane psihoterapijske grupe, individualne i partnerske psihoterapije u Ljubljani i Rijeci.

Više informacija i prijave na jaka.sotlar@gmail.com / www.psihodrama.si/hr

HKD klub
Skip to content