Predstavljanje projekta “Kako čitati kvart?”

Već neko vrijeme klupe na Šetalištu Andrije Kačića Miošića imaju novo ruho, a u petak 26. veljače u 11 sati predstavit će se razlog koji stoji iza toga – riječ je o programu Kako čitati kvart? projekta Kortil uživo koji još od 2014. godine zajedno sa zajednicom u svom okruženju provodi galerija Kortil. Predstavljanje će se održati na Šetalištu A. K. Miošića pored samih klupa.

Kortil uživo provodi se u kvartu koji obuhvaća zonu oko Rječine te dio Sušaka u okruženju Hrvatskog kulturnog doma, a svojim tematskim cjelinama polazi od bogate i slojevite povijesno-kulturno-političke simbolike ove urbane zone, kao i osobnih iskustava i sjećanja njezinih građana. Od svojih početaka u sklopu projekta provodi se niz aktivnosti kao što su radionice, kustoski i umjetnički projekti, akcije i intervencije u javnom prostoru, izložbe, sajmovi, predavanja, street art i ulični festivali, a posebno se promoviraju vrijednosti volonterstva.

Svake godine projekt provodi zasebne programe, a u 2020. godini Kortil uživo organizirao je Kako čitati kvart? kao dio programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Zamisao je projekta stvaranje osviještenog odnosa prema javnom prostoru preko kreativnih intervencija u njemu te doprinos harmonizaciji i razvijanju suradničkih odnosa u zajednici. U tom je cilju u periodu od svibnja do listopada 2020. održano osam susreta (stručna vodstva po kvartu, predavanja, razgovori) u kojima je sudjelovalo 120 polaznika, građana i učenika škola uključenih u projekt.

U godini u kojoj je Rijeka nosila titulu Europske prijestolnice kulture projekt se bavio Rječinom, vrijednostima i ulogama koje je ova, svega 17 km duga rijeka, imala u prošlosti grada. Voda nije samo oblikovala naš grad već je i obilježila njegov razvoj. Razdvajala je i spajala obale, države i ljude sa susjedstvom i svijetom. Bila je granica i most. Linija razdvajanja i točka ujedinjenja. Izvor nedaća i problema, ali isto tako i izvor zdravlja, moći, energije. Uvjetovala je razvoj trgovine, industrije i pomorstva. Obilježila povijesne promjene i događaje u gradu koji je upravo po njoj dobio ime. Tako se nevidljive tragove prošlosti pokušalo učiniti vidljivima, kroz priču, šetnju, fotografije, sjećanja… s klupa na Šetalištu Andrije Kačića Miošića.

Na ovim je klupama zato postavljeno šest priča i virtualnih šetnji: Priča o dva grada, Prva riječka luka, Tradicijska maritimna baština, Do Hartere uzvodno, Uz Rječinu Ružićevom i Uz Rječinu Vodovodnom. Priče je moguće poslušati i pogledati putem QR kodova apliciranih na naslone klupa, a koje vode na sadržaj koji će od petka biti moguće pronaći i na web stranici HKD-a Kortil uživo. U sklopu projekta izdan je i povijesni vodič/mapa Kako čitati kvart s opisima najzanimljivijih točaka ove urbane zone.

U aktivnostima su sudjelovali Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke, Građevinska i tehnička škola, Prva hrvatska riječka gimnazija, učenici ŠPUR-a, Muzej grada Rijeke, Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, volonteri EPK, Klub Sušačana i TryTheatre Rijeka. Autorski tim čine Marko Smoljan, Ivan Vranjić, Ivana Golob-Mihić, Luciano Keber, Vesna Rožman i Jolanda Todorović.

Program su podržali Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za kulturu, Riječki program lokalnog partnerstva i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Događanje se organizira uz poštivanje svih važećih epidemiloških mjera i preporuka. Posjetitelji se pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

HKD klub
Skip to content