Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije

Zbog najavljenog lošeg vremena u četvrtak 9.6., koncert Amire Medunjanin i Porto Etno orkestra seli se u HKD na Sušaku, s početkom u isto vrijeme, u 21 sat.


Festival Porto Etno koji već 6 godina prezentira multikulturalnost Rijeke kroz glazbu i gastronomiju, a publici približava raznolikost etno glazbe, ove se godine ponovno usidruje na Trg Riječke rezolucije i to od 9. do 11 .6.

Glazbeni program predvodi Amira Medunjanin, jedna od najpoznatijih interpretatorica tradicionalne bosanske glazbe i pjevačica čije je ime postalo sinonim za sevdah i sevdalinku. Uz izvanrednu izvedbu, Amira se ističe jedinstvenom emocijom i inovativnošću kojom pristupa sevdahu, a dok njezin glas lebdi između Istoka i Zapada često ju se uspoređuje sa Cesariom Evorom i Billie Holiday. Već tradicionalno, na ovom će ju festivalu pratiti kućni bend Porto Etno Orkestar, predvođen multiinstrumentalistom Zoranom Majstorovićem. Amira nastupa u HKD-u na Sušaku u četvrtak 9.6. od 21 sat.

Ovogodišnji novitet festivala je uključivanje profesionalnih glazbenika iz drugih dijelova
svijeta koji žive i rade u Rijeci u poseban program, gdje će također nastupiti uz Porto Etno Orkestar.
Pod zajedničkim imenom Rijeka’s Music Expats, glazbenici iz Jordana, Španjolske, Azerbajdžana, Irana i Turske nastupit će u petak 10.6. od 21 sat uz posebnog gosta, turskog glazbenika Ahmeta Barana, virtuoza na Qanunu, arapskom žičanom instrumentu. Uz stvaranje nove Porto Etno tradicije, cilj projekta Rijeka’s Music Expats je i međusobno povezivanje glazbenika i stvaranje novih zanimljivih sadržaja.

Program koji je uvijek privlačio veliki broj publike, a koji je zbog pandemijske situacije morao preskočiti dvije godine festivala, u ovom izdanju Porto Etna se ponovno vraća – u subotu 11.6. od 11 sati manjine koje djeluju u Rijeci i županiji prezentirat će svoje nacionalne gastro-specijalitete. Porto Etno ove godine ima i humanitarni karakter pa će se tako sav prikupljeni prihod od prodaje bonova za hranu (porcija 20 kuna) donirati Uredu UNICEF-a u Hrvatskoj koji će sredstva koristiti za provođenje programa pružanja podrške djeci i obiteljima Ukrajine.
Porto Etno gastro dan nudit će specijalitete iz Makedonije, Italije, BiH, Mađarske, Slovačke, Trinidada i Tobaga, Slovenije, Filipina, Ukrajine, Češke, Albanije, Srbije, Rusije, Kanade te romske kuharice.

Na svakom Porto Etnu poseban je začin folklorni program predstavnika manjina, pa će tako uz gastronomski program u subotu nastupiti i Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ,Kulturno umjetničko društvo “SEVDAH”, Bošnjačka nacionalna zajednica, Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“, Slovenski dom KPD Bazovica i Zbor Montenegrini, Albanska zajednica PGŽ, Češka beseda, SKD Prosvjeta, gosti Demokratske zajednice Mađara iz Baranje te Riječke Palade.

Gastronomska događanja festivala u subotu na Trgu upotpunit će i edukativno-kulinarska radionica pod vodstvom KuHarmonije o pripremi zdravih obroka od ostataka hrane. Ova besplatna radionica kreće u 12 sati, a pridružit joj se mogu svi zainteresirani bez prijave. Pripremljeni obroci će po završetku biti podijeljeni prisutnim posjetiteljima. Radionica se održava u organizaciji EU projekta Fusilli (program Horizon) i projekta Cities4CSR (program URBACT), koji se oba izravno ili neizravno dotiču hrane i prehrane. Fusilli se bave prehranom, zdravom prehranom, viškovima hrane, kao i vezom rasta cijena hrane i mogućnostima osiguravanja zdravih obroka dok se Cities4CSR bavi društveno odgovornim poslovanjem, što se u našem riječkom slučaju odnosi na pitanja doniranja hrane, osiguravanje dostatnosti hrane ugroženim društvenim skupinama i sl.ka hrane.

Ulaznice po cijeni od 100 kn za koncert Amire Medunjanin moguće je kupiti online na mojekarte.hr, ili u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije početka događanja na blagajni u HKD-u.

Koncert Rijeka’s Music Expatsa 10.6. i ulaz na gastro-folklorni program 11.6. su besplatni.

HKD klub
Skip to content