Port of Dance / Viktor Černický: PLI // plesna predstava

Predstava PLI kombinira 22 konferencijske stolice, opsesivni ritam i jednog posvećenog čovjeka.
Na maloj platformi Viktor Černický odlučno ulazi u pokušaj neodređene konstrukcije, rekonstrukcije i dekonstrukcije svemira. Rezultat je inteligentna i razigrana solo izvedba – fizička metafora za beskrajnu ljudsku dinamiku, strpljenje i težnju, koja čak i potpuno obične predmete pretvara u nevjerojatna arhitektonska djela.
PLI slijedi baroknu filozofiju Gottfrieda Willhelma Leibniza i nepredvidljiv je i šaljiv performans koji baroknu robusnost zamjenjuje prostornom skromnošću i materijalnim minimalizmom.


Krajem travnja Rijeku i Opatiju trebalo je pohoditi 300-injak plesnih profesionalaca i kroz 3 dana pogledati 22 predstave u sklopu festivala suvremenog plesa Spring Forward. Za festival koji je u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture trebao biti održan na 6 lokacija u organizaciji HKD-a na Sušaku i plesne mreže Aerowawes, odlučeno je da se zbog situacije s koronavirusom umjesto odgađanja u potpunosti prebaci online.

Festival je iznimno uspješno održan kroz 3 dana putem aplikacije Zoom, prikazane su sve 22 planirane predstave, uz javljanja iz Rijeke i Opatije s autentičnih lokacija na kojima su predstave trebale biti održane, online razgovore s autorima, kratke edukativne plesne video tutoriale, druženja gledatelja u online foyeru, a festival je zatvorilo višesatno druženje uz ples s Dubioza kolektivom. Festival je pratilo oko 1.400 gledatelja iz 63 zemalja svijeta i naišao je na odlične reakcije gledatelja.

Ovo ljeto, HKD izlazi iz svoje zgrade u Strossmayerovoj i u sklopu programa Port of Dance na 3 riječke lokacije donosi selekciju od 6 predstava Spring Forward festivala, ovoga puta uživo!

Ulaznice po cijeni od 50 kn moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu ili sat vremena prije predstave u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Mjesta nisu numerirana.

Naslovna fotografija: Vojtěch Brtnický

HKD klub
Skip to content