Port of Dance / Simona Deaconescu: Choreomaniacs

Riječki festival suvremenog plesa Port of Dance za svoje treće izdanje koje će trajati od 11. do 15. svibnja, najavljuje 7 predstava, 4 projekcije predstava snimljenih u virtualnoj stvarnosti, a sve to na 4 lokacije.

Godine 1518. grad Strasbourg u je stanju visoke pripravnosti. Na središnjem gradskom trgu izbija epidemija plesa. Pojavljuju se glasine oko ove bizarne manifestacije. Luda mješavina humoralne medicine, nadnaravnih fenomena, malo mikologije i nešto mitologije. Za one koji se usude otići dalje od buke interneta, plesna epidemija snažno je prožeta idejama srednjovjekovne kršćanske religije, koja je i danas vrlo popularna.
Choreomaniacs je performativni dokument koji kronološki prati događaje koji su obilježili masovnu distopijsku manifestaciju Strasbourga 1518., plesnu ludnicu koja je zarazila nekoliko stotina ljudi. Predstava duhovito propituje kako gledamo na ples, počevši od niza zbunjujućih svjedočanstava i događaja pažljivo izvučenih iz povijesnih časopisa. Ako mislite da su pseudoznanost i lažne vijesti stvar sadašnjosti, Choreomaniacs su tu kako bi osporili vaše uvjerenje na srednjovjekovni znanstveno-fantastični eklektičan način.

Foto: Andrei Dudea

Simona Deaconescu rumunjska je koreografkinja i redateljica koja radi u različitim žanrovima i formatima. Ispituje društvene konstrukte, na granici znanstvene fantastike i objektivne stvarnosti, ponekad s ironijom i crnim humorom.


Ulaznice po cijeni od 50 kn moguće je kupiti sat vremena prije početka događanja na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih 5 kn za obradu transakcije.

HKD klub
Skip to content