Port of Dance / Máté Mészáros: Mechanics of Distance // plesna predstava

Koliko ples može istraživati prostor?
U susretu troje plesača i glazbenika u svemiru, publika ima izbor približiti se ili ostati podalje. Trio Máté Mészárosa istražuje širok raspon varijacija koje mogu stvoriti statična i pomična tijela u otvorenom prostoru. Da bi ilustrirao apstrakciju razdvojenosti, zajedništva ili oživljavanja ove tri figure, koreograf donosi niz epizodnih situacija.
Obgrljeni živom glazbom Arona Portelekija, tri izvođača neprestano prelaze iz nagovještaja svakodnevne gluposti u svečane strukturalne rutine, ostavljajući vas očaranima plastikom Mehanike daljine (Mechanics of Distance).


Krajem travnja Rijeku i Opatiju trebalo je pohoditi 300-injak plesnih profesionalaca i kroz 3 dana pogledati 22 predstave u sklopu festivala suvremenog plesa Spring Forward. Za festival koji je u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture trebao biti održan na 6 lokacija u organizaciji HKD-a na Sušaku i plesne mreže Aerowawes, odlučeno je da se zbog situacije s koronavirusom umjesto odgađanja u potpunosti prebaci online.

Festival je iznimno uspješno održan kroz 3 dana putem aplikacije Zoom, prikazane su sve 22 planirane predstave, uz javljanja iz Rijeke i Opatije s autentičnih lokacija na kojima su predstave trebale biti održane, online razgovore s autorima, kratke edukativne plesne video tutoriale, druženja gledatelja u online foyeru, a festival je zatvorilo višesatno druženje uz ples s Dubioza kolektivom. Festival je pratilo oko 1.400 gledatelja iz 63 zemalja svijeta i naišao je na odlične reakcije gledatelja.

Ovo ljeto, HKD izlazi iz svoje zgrade u Strossmayerovoj i u sklopu programa Port of Dance na 3 riječke lokacije donosi selekciju od 6 predstava Spring Forward festivala, ovoga puta uživo!

Ulaznice po cijeni od 50 kn moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije predstave Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Mjesta nisu numerirana i gledatelji se slobodno mogu slobodno kretati po lokaciji za vrijeme predstave.

Naslovna fotografija: László Bellai

HKD klub
Skip to content