Port of Dance / Markéta Stránská: FLY! // plesna predstava

FLY! je fizičko životno iskustvo s jednom nogom, jednom protetskom nogom i dvije štake.
Koliko smanjeni centar za podršku utječe na našu fizičku i mentalnu stabilnost? Kako istražujemo put koji bi mogao biti neobičan, ali i moguć? Promjenom naših prevladavajućih pretpostavki?
Solo Markéte Stránske naglašava činjenicu da svaka različitost nudi niz mogućnosti i jedinstvene fizičke i mentalne putove. Svaka prepreka prigoda je da probudimo našu maštu.
Predstava FLY! održava se u sklopu Festivala inkuzivne scene.

Markéta Stránská (1979) je koreografkinja, izvođačica i fizioterapeutkinja sa sjedištem u Hradec Královu u Češkoj. Inspirirana je plesom još od djetinjstva. Sa šest godina počela je plesati u folklornoj skupini, a tijekom srednje škole pokazala je interes i za lutkarsko kazalište. Markéta uglavnom surađuje sa DNO Theatre, poznatim lokalnim kazalištem u Hradec Královu, a dvije je godine članica neprofitne organizacije Clown Doctor koja pomaže donijeti radost i humor u zdravstvene ustanove.
Od 2012. godine aktivna je članica češke scene suvremenog plesa, redovito sudjeluje na satovima i radionicama suvremenog plesa te nastupa.
Godine 2015. surađivala je s VerTeDance Company na projektu „Odsutni“ (Chybění) koreografa Jara Viňarskýa. U sezoni 2016./2017. prijavila se za „Žiri publike“ u sklopu europskog projekta „Be Spectative“ u sklopu Češke plesne platforme.
Tijekom rezidencije u Centru za koreografski razvoj SE.S.TA. u Pragu s trenerom Jeanom Gaudinom razvila je dio svoje solo koreografije FLY! U ljeto 2018. sudjelovala je na FILLIMITu, međunarodnoj platformi za mlade koreografe u sklopu Korespondance festivala u Žaru i Sázavou, a sudjelovala je i u međunarodnom ljetnom laboratoriju Candoco Dance Company u Londonu.
U rujnu 2018. premijerno je predstavila svoj koreografski debi FLY ! u studiju ALTA, a kasnije i u Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Francuskoj, Njemačkoj i Mađarskoj.
Markéta trenutno radi na novom projektu u suradnji s francuskim koreografom, plesačem, učiteljem i filmašem Jeanom Gaudinom. Zahvaljujući svom solo projektu, a nadahnuta drugim projektima iz Velike Britanije i Njemačke, i dalje razvija domaću i međunarodnu mrežu umjetnika s invaliditetom.


Krajem travnja Rijeku i Opatiju trebalo je pohoditi 300-injak plesnih profesionalaca i kroz 3 dana pogledati 22 predstave u sklopu festivala suvremenog plesa Spring Forward. Za festival koji je u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture trebao biti održan na 6 lokacija u organizaciji HKD-a na Sušaku i plesne mreže Aerowawes, odlučeno je da se zbog situacije s koronavirusom umjesto odgađanja u potpunosti prebaci online.

Festival je iznimno uspješno održan kroz 3 dana putem aplikacije Zoom, prikazane su sve 22 planirane predstave, uz javljanja iz Rijeke i Opatije s autentičnih lokacija na kojima su predstave trebale biti održane, online razgovore s autorima, kratke edukativne plesne video tutoriale, druženja gledatelja u online foyeru, a festival je zatvorilo višesatno druženje uz ples s Dubioza kolektivom. Festival je pratilo oko 1.400 gledatelja iz 63 zemalja svijeta i naišao je na odlične reakcije gledatelja.

Ovo ljeto, HKD izlazi iz svoje zgrade u Strossmayerovoj i u sklopu programa Port of Dance na 3 riječke lokacije donosi selekciju od 6 predstava Spring Forward festivala, ovoga puta uživo!

Ulaznice po cijeni od 50 kn moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu ili sat vremena prije predstave na Trgu Riječke rezolucije.

Naslovna fotografija: Vojta Brtnický

Skip to content