Port of Dance / Joy Alpuerto Ritter: Babae // plesna predstava

Inspirirana plesom vještica Mary Wigman, “remek-djelom neobičnosti” kako ga je nazvala Judith MacKrell, Joy Alpuerto Ritter ispituje naslijeđene plesne rječnike kako bi utjelovila svoj vlastiti lik vještice. Spajajući svoje korijene u filipinskom narodnom i klasičnom plesu s pokretima hip-hopa i voguinga, ona preispituje što znači prizvati snagu i mistične prakse plesačice kao vještice. BABAE, što na tagaloškom (filipinskom jeziku) znači “žena”, dijalog je jedne žene između animalističkih i senzualnih kvaliteta rituala i vlasti.
“Suština mog rada je u preobrazbi tijela i energije – ljudske i životinjske.”


Krajem travnja Rijeku i Opatiju trebalo je pohoditi 300-injak plesnih profesionalaca i kroz 3  dana pogledati 22 predstave u sklopu festivala suvremenog plesa Spring Forward. Za festival koji je u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture trebao biti održan na 6 lokacija u organizaciji HKD-a na Sušaku i plesne mreže Aerowawes, odlučeno je da se zbog situacije s koronavirusom umjesto odgađanja u potpunosti prebaci online.

Festival je iznimno uspješno održan kroz 3 dana putem aplikacije Zoom, prikazane su sve 22 planirane predstave, uz javljanja iz Rijeke i Opatije s autentičnih lokacija na kojima su predstave trebale biti održane, online razgovore s autorima, kratke edukativne plesne video tutoriale, druženja gledatelja u online foyeru, a festival je zatvorilo višesatno druženje uz ples s Dubioza kolektivom. Festival je pratilo oko 1.400 gledatelja iz 63 zemalja svijeta i naišao je na odlične reakcije gledatelja.

Ovo ljeto, HKD izlazi iz svoje zgrade u Strossmayerovoj i u sklopu programa Port of Dance na 3 riječke lokacije donosi selekciju od 6 predstava Spring Forward festivala, ovoga puta uživo!

Ulaznice po cijeni od 50 kn moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije predstave na Trgu Riječke rezolucije.

Naslovna fotografija: Katja Renner

Skip to content