Periskop: Rave On

Ognjen Vučinić – Masa Dance Company / HR

Rave kultura predstavlja autorovu društvenu uspomenu, njegov pokušaj da se osjeća kao dio zajednice stvarajući vezu s plemenom kroz ples i tjelesnost. U tijelu autora, rave rezonira kao osjećaj koji se izaziva zvukovima i ritmom. Prema njegovim riječima, “njegov“ rave je samo njegov te da je prostor ono što dijeli s ljudima, ali ne i osjećaj. Tako, ovaj solo balansira između parodije nejasnih pokušaja da se objasni fenomen rave kulture i ozbiljnog pokušaja da se vidi u unutarnje Ja. Struktura i koncept nastali su kao inspiracija radom Josepha Beuysa i njegovim performansom “Kako objasniti slike mrtvom zecu” (1965). On je stvarao umjetnost koja je trebala biti “osjećana ili intuitivno gledana, a ne intelektualno shvaćena”. S tim, on sugerira da se ne može sve objasniti. Zbog toga je ovaj plesni solo motiviran kroz pitanja: kako i na koji način možemo objasniti osjećaj ravea? Možeš li “rejvati“ sam? Kako se može prevesti i objasniti nešto što je individualno i neizrecivo? Može li uspjeti u svojoj razradi?

Autori: Aleksandra Mišić, Ognjen Vučinić / Izvedba: Ognjen Vučinić / Koncept/ koreografija: Aleksandra Mišić / Asistent režije: Filip Povrženić / Glazba: odabir autora / Dizajn zvuka: Luka Gamulin / Dizajn svjetla: Saša Bogojević / Suradnica za govor: Anita Tripalo / Kostim: Ljerka Zmajić / Grafički dizajn: Tihana Šeremet / Produkcija: M A S A D A N C E C O M P A N Y / Podrška u realizaciji projekta: Rezidencijalni program Mediteranskog plesnog centra i Tjedan suvremenog plesa
Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba / Zahvale: Plesni centar Tala

Predstava se održava u sklopu Festivala suvremenog plesa i novog cirkusa – Periskop 2020. Više informacija potražite na www.periskopfestival.com.

Ulaznice po cijeni od 40 kn mogu se nabaviti na blagajni HKD-a jedan sat prije početka predstave, no potrebna je prethodna najava i rezervacija na e-mail festival.periskop@gmail.com.

HKD klub
Skip to content