Periskop 2022: Transformeri [Ida Jolić i Marin Lemić / ON/A]

Smijeh, zabava, kultura, ples i akrobatika čekaju vas na sedmom izdanju jedinstvenog festivala suvremenog plesa i novog cirkusa Periskop u Rijeci!
Festival se održava od 22. 8. do 2. 9. na tri lokacije – HKD na Sušaku, Filodrammatica i Palach uz predstave suvremenog plesa i novog cirkusa te jednu site-specific predstavu. U popratnom programu u ponudi je cirkuska rezidencija, prezentacija rezidencijalnog rada, instalacija i dokumentarac kao dio programa Kino Cirkus te edukativni program uz radionice akrobatike i plesa.
Cjelokupni program možete pronaći na poveznici www.periskopfestival.com.

TRANSFORMERI
Predstava Transformeri polazi od ideje transformativnoga tijela nalazeći vokabular kojim se na razini tjelesne ekspresije, uključujući pokret, mimiku i glas, uspostavlja komunikacija između dvaju entiteta. Transformativno tijelo jest tijelo u stalnoj mijeni koje se mijenja vođeno unutarnjim impulsima, ali i potaknuto podražajima izvana, svojim mijenama utječući i na promjenu okoline, prostora i drugih tijela koja se zatiču u njegovoj blizini. U duetu Transformeri istražuje se kako dva tijela, dva ne do kraja definirana entiteta, tijekom susreta preobražavaju jedno drugo, ostaju li transformacijski procesi zasebni ili su zbog međudjelovanja nužno dijeljeni, zrcale li se pojedinačni entiteti jedno u drugome ili se susretom promijenjeni međusobno udaljavaju. Možemo li se doista dokraja pojmiti? Kako tijelom i osjetilnošću razumijevati potrebe i htijenja drugoga tijela? Može li se tijelom komunicirati ono što jeziku izmiče?

Autori i izvodači: Ida Jolić i Marin Lemić
Oblikovanje svjetla: Marino Frankola
Oblikovanje zvuka i odabir glazbe: Luka Gamulin
Fotografija: Iva Korenčić
Grafičko oblikovanje: Iva Leustek
Producent: Ivan Mrđen
Projekt je podržan sredstvima Ministarstva kulture i realiziran u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom unutar programa Koreospektar.

Ida Jolić (1989, Zagreb) 2011. godine upisuje plesnu edukaciju u Tanzfabriku u Berlinu gdje se educira u području suvremenog plesa s međunarodnim pedagozima i koreografima. 2015. godine upisuje nastavnički smjer na odsjeku suvremenog plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje uspješno stječe zvanje nastavnika suvremenog plesa. 2019. godine koreografira i izvodi plesnu predstavu Transformers s koautorom Marinom Lemićem za koju dobiva nagrade strukovnih udruga za najbolju pojedinačnu izvedbu i najbolju koreografiju. Od 2018. radi kao umjetnička asistentica na odsjeku plesa pri Akademiji dramske umjetnosti, a od 2020. kao vanjski suradnik i predavač na kolegiju Suvremena plesna tehnika. Od 2019. članica je ansambla Studio za suvremeni ples.

Marin Lemić (1986, Zadar) Krajem 2008. godine upisuje plesnu akademiju u Amsterdamu (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten-de Theaterschool) gdje je 2011. godine diplomirao na odsjeku suvremenog plesa. Od 2012. do 2016. godine radi u državnim nacionalnim kazalištima Oldenburg (Staatstheater Oldenburg) i Mainz (Staatstheater Mainz) kao dio suvremene plesne kompanije surađujući s različitim koreografima poput Ann Van den Broek, Sharon Eyal, Club Guy i Roni, Alessandra Corti i Felix Berner. Trenutačno radi kao izvođač i autor na raznim plesnim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu koreografa poput Matije Ferlina, Adrienn Hod, Zrinke Lukčec-Kiko, Marjane Krajač, Jasne Čižmek-Tarbuk, Michaela Langeneckerta, Cocoon Dance. Godine 2019. autorski projekt Transformers dobiva strukovnu nagradu za najbolju koreografiju (Ida Jolić i Marin Lemić), a 2020. godine dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju izvedbu u predstavi Transformers.


Ulaznice po cijeni od 50 kn / €6,64 (35 kn / €5,65 za učenike/ce, studente/ice, umirovljenike/ce i polaznike/ce radionica) mogu se nabaviti na blagajni HKD-a jedan sat prije početka predstave.
Festivalska ulaznica: 200 kn / €26,54

HKD klub
Skip to content